STIŽE LEDENA ZIMA! 20 CENTIMETARA SNEGA I TEMPERATURA OD -10: Srpski meteorolog objavio prognozu za sledeću nedelju

Autor:

Vesti

09.01.2022

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon kratkotrajnog prestanka padavina u nedelju, početkom naredne sedmice pod uticajem ciklona nad tirenskim morem veći deo Srbije, Crne Gore, istočne i središnje BIH i možda istoka Hrvatske dobija nov sneg ili kišu na primorju, stoji u novoj prognozi Marka Čubrila.

STIŽE LEDENA ZIMA! 20 CENTIMETARA SNEGA I TEMPERATURA OD -10: Srpski meteorolog objavio prognozu za sledeću nedelju

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Poznati domaći meteorolog sredinom sledeće nedelje predviđa suvo ali vrlo hladno vreme, uz jake jutarnje mrazeve. A nakon jučerašnjih snežnih padavina, danas je nad većim delom regiona suvo, ponegde i pretežno sunčano, dok mestimično ima magle i niskih oblaka. Sneg ponegde provejava na planinama Srbije i C.Gore.

U toku drugog dela dana prolaznog snega bi ponegde moglo biti i na severozapadu regiona preko kojeg će se premeštat deo oblačnosti novog sistema koja na pristiže iz središnje Evrope, najavljuje Čubrilo.

- U toku noći ka ponedeljku uslediće regeneracija slabog ciklona nad Tirenskim morem što će usloviti novo naoblačenje sa padavinama koje će prvo zahvatiti Crnu Goru, južne, jugoistočne i istočne predela Srbije, a sutra tokom dana bi trebalo da zahvati veći deo Srbije (osim većeg dela Vojvodine), istočne i delom središnje predele BiH i možda krajnji jugoistok Hrvatske - stoji u prognozi.

Čubrilo ističe da će padavine pretežno biti u obliku snega, ali da zbog priliva toplijeg vazduha u toplom sektoru pomenutog ciklona nad delovima jugoistočne i istočne Srbije može biti kiše i susnežice, posebno do sutra uveče.

- U toku noći ka utorku centar ciklona će se polako izmeštati ka Grčkoj, tako da će se padavine uglavnom zadržavati nad pometuim predelima, a dva najpouzdanija modela (GFS i ECMWF) simuliraju da bi u toku utorka snežne padavine mogle zahvatiti veći deo Srema, jug Bačke, jugoistok i istok Banata - kaže Čubrilo.

Oblasti južno od Save u Dunava, posebno nad prostorom Srbije i istočne i dela središnje BiH do utorka uveče mogu da očekuju obilnije snežne padavine, generalno od 10 do 20 centimetara novog snega, isto važi i za planinski deo Crne Gore.

- Duž primorja od sutra posle podne da srede jaka, a na udare i olujna bura, dok će na kopnu biti pojačanog severnog vetra. Do utorka jutarnji minimumi od -3 do +3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimumi od 0 do +3 u nizijama, do oko +4 na zapadu regiona, a u predelima gde bude bilo snega tokom celog dana do nula stepeni Celzijusa.

 

 

- Zatim sledi dalje zahlađenje i noć ka sredi već donosi vrlo jak mraz, često ispod -5, tamo gde bude većeg snežnog pokrivača i oko -10, dok u noći ka četvrtku minimum ponegde u planinskim kotlinama može biti i blizu -20 stepeni Celzijusa. Tih dana će i dnevni maksimumi biti niski, uglavnom od -4 do +1 stepen Celzijusa - prognozira Čubrilo.

Naredna nedelja, kako kaže meteorolog, donosi nastavak zime, a većem delu istočnih, jugoistočnih i delom severnih i središnjih predela i nov sneg, zatim sredinom nedelje suvo ali vrlo hladno vreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Lala

10.01.2022 05:39

Glup,gluplji,Čubrilo...Gde ste našli ovog vrača?