DEČJA IGRA IMA GRANICE: Uživajte u Novoj godini - zaboravite petarde!

Autor:

Vesti

22.12.2017

21:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mališani zbog povreda ostaju bez prstiju i vida, a može doći i do otvorenih rana, upozoravaju lekari

RepublikaFoto: twitter.com/Prijedor24com
Sve više povređene dece

Umesto da se deca pred Novu godinu raduju i uživaju u čarima praznika, sasvim suprotno, redovno nas istraumiraju vesti da je nekom detetu petarda raznela šaku, prste ili da je imalo neku drugu tešku povredu prouzrokovanu pirotehničkim sredstvima.

Lekari su svedoci strašnih scena, a specijalista opšte medicine, primarijus dr Biserka Obradović kaže da deca sad izazivaju još veću opasnost jer su počeli da petarde ubacuju u staklene flaše, koje potom eksplodiraju, što može dovesti do tragedije.

- Najčešće povrede su opekotine, povrede oka, a može doći i do otvorenih rana po telu. Dešava se da deca dožive potpuni gubitak vida. Na rukama su najčešće teške opekotine, razderotine, a dolazi čak i do amputacije. Deci nije dovoljno uzbuđenje da samo bace petardu, nego je bace i u vatru, ili čak u staklenu flašu, što može biti kobno, jer kad flaša eksplodira, staklo ode u sitne deliće koji se pod pritiskom rasprše i mogu da nanesu još teže povrede - kaže dr Obradović i dodaje da je edukacija roditelja i mladih najvažnija.

Prodaja pirotehničkih sredstava je zabranjena na ulici. Dušan Davidović iz Instituta za kriminološka istraživanja kaže da je neophodno da nadležni posvećenije rade svoj posao.

- Svake Nove godine isti problem s petardama. Ipak, ovo je mnogo lakše rešiv problem nego što je borba sa huliganima i kriminalcima na stadionima. Trebalo bi da Carina, komunalna policija i inspekcijske službe timski i revnosno rade svoj posao kako bi se onemogućila slobodna kupovina eksplozivnih sredstava na ulici. Slike povređene dece treba svima da budu opomena - upozorava Davidović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading