DANAS SU OCI, JEDAN OD NAJRADOSNIJIH PORODIČNIH PRAZNIKA: Ovo nikako ne smete da uradite, a jedan običaj obavezno mora da se ispoštuje!

Autor: Republika

Vesti

02.01.2022

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Pravoslavni vernici danas obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić.

DANAS SU OCI, JEDAN OD NAJRADOSNIJIH PORODIČNIH PRAZNIKA: Ovo nikako ne smete da uradite, a jedan običaj obavezno mora da se ispoštuje!

Foto: Photo by Mael BALLAND on Unsplash

Tog dana, isto kao na Materice, deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce.

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočakala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju "grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica.

Ovi praznici i običaji koji su u vezi sa njima doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.

Foto: pixabay.com

Danas su Oci, a deca vezuju očeve

Vezuju se i gosti, muškarci koji imaju decu

Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu. Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu. Deci pri vezivanju uglavnom pomažu majke ili bake.

Nekada davno otkup za odvezivanje sastojao se u voću ili pripremljenom odevnom predmetu, ali sada se deca uglavnom daruju igračkama, knjigama ili novcem. 

Verovanja i običaji

Postoji i narodno verovanje po kome na Materice i na Oce nipošto ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo "čisti" ušli u Novu godinu i Božić. Danas se ne sme svađati.

Prema verovanju, treba pokloniti nešto svakom detetu koje uđe u vaš dom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Bepa

02.01.2022 11:21

Данас се не сме свађати.