INKUBACIJA NIJE KAO KOD OBIČNE KORONE! Pet simptoma OMIKRONA koji se javljaju u prva dva dana!

Autor:

Vesti

28.12.2021

20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studija na koju se pozivaju svi svetski stručnjaci otkrila je koliko traje inkubacija, a koji su simptomi zaraze omikron sojem u prvih 48 sati.

INKUBACIJA NIJE KAO KOD OBIČNE KORONE! Pet simptoma OMIKRONA koji se javljaju u prva dva dana!

Foto: Tanjug/AP

Omikron se širi ogromnom brzinom i to najviše u Britaniji

O simptomima nove mutacije korona virusa - omikrona, koji preti da postane dominantan u celom svetu, još uvek se polemiše. Gotovo svakodnevno naučnici dolaze do novih saznanja, bilo da je reč o tome ko je podležniji zarazi ili nekim neuobičajenim znacima infekcije, poput promuklosti...

Tako su britanski stručnjaci skrenuli pažnju na pet simptoma infekcije ovim novim sojem, a koji se mogu pojaviti 48 sati nakon zaražavanja.

U Velikoj Britaniji je omikron postao dominantan soj, a njihovi virolozi tvrde da je ova nova mutacija bezopasnija od prethodne - delta soja, da izaziva blažu kliničku sliku, a otkriveno je i da je period inkubacije znatno manji nego kod drugih varijanti korone.

Prema studiji koju je sprovela aplikacija "ZOE COVID Study", samo 48 sati nakon infekcije mogu se pojaviti ovih pet znakova:

- suvo, bolno grlo,

- glavobolja,

- umor,

- curenje iz nosa,

- kijavica.

Ostali simptomi koji se vezuju za zaražavanje ovim sojem, kao što su i gubitak apetita i mučnina, problemi sa pamćenjem, pa i gubitak čula ukusa i mirisa (koji je ređi) javljaju se nešto kasnije.

Stručnjaci koji su sproveli ovo istraživanje primetili su i da su zaraženi omikronom ispoljavali znake bolesti veoma slične prehladi, odnosno najčešće su ih tako opisivali. Mada klinička slika obolelih je najčešće blaža, stručnjaci ipak upozoravaju na sledeće:

- Iako infekcija korona virusom može da izgleda blaže, ljudi koji nisu vakcinisani ili imaju slab imuni sistem su u opasnosti od teških komplikacija i hospitalizacije pacijenata - dodali su, prenosi Pink.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading