TRENER ME JE ZAGRADIO U ĆOŠAK I KRENUO DA DRPA! Bolne ispovesti zlostavljanih žena Srbije: Od šoka se ne sećam kako sam se istrgla!

Autor: Republika

Vesti

28.12.2021

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženska revolucija koja se u Srbiji odigrava pod sloganom "Nisam prijavila", nakon što su dve devojke optužile repera Uroša Radivojevića Numera za psihičko i fizičko zlostavljanje, iz sata u sat dobija sve više pristalica, a sve veći broj devojaka na društvenim mrežama slobodno piše o stravičnim scenama maltretiranja kojima su bile izložene.

TRENER ME JE ZAGRADIO U ĆOŠAK I KRENUO DA DRPA! Bolne ispovesti zlostavljanih žena Srbije: Od šoka se ne sećam kako sam se istrgla!

Foto: www.profimedia.rs/printscreen

Jedna od onih koja se osmelila da opiše tortutu koju je proživela i korisnica Tvitera koja se na ovoj mreži potpije kao "Hiljadu_i_jedna".

U seriji tvitova u kojima je rešila da progovori o svojim bolnim iskustvima i raskrinka bezobzirne nasilnike, ona je između ostalog napisala.

- Imala sam 13 i bili smo na turneji, u sred dana ušao mi je u hotelsku sobu"drug" iz društva, tek oženjen, neku pre 30, pijan. Zagradio me u ćošak, prignječio sobom, počeo da drpa. Od šoka se ne sećam kako sam se istrgla, izletela u hodnik i počela da vičem - napisala je ona.

 

 

Kako je objasnila, zlostavljanje je preživela i sa napunjenih 16 godina, kada je na nju nasrnuo trener i na silu je poljubio.

Šta je seksualno uznemiravanje

U Srbiji, seksualno uznemiravanje je krivično delo.

Zakon ga naziva polno uznemiravanje, a definisano je kao „bilo koji vid verbalnog, neverbalnog ili fizičkog ponašanja" koje vređa dostojanstvo u sferi polnog života i čini da se osoba oseća poniženo, uvređeno i uplašeno, navodi se u Krivičnom zakoniku.

- Sa 16 me u svlačionici, nakon treninga, samu, otpozadi zgrabio trener, imao je preko 35. Okrenuo me i gurnuo mi jezik u usta. Uspela sam da ga odgurnem i pobegnem, a #nisamprijavila jer je bio "dobar frajer" i mogao je da ima svaku (citiram drugarice). Napustila sam klub - navela je ona.

 

 

Kako je napisala, sa nasilnikom se suočila i kada je imala 20 godina, odnosno kada je došla na studije u Beograd.

- Sa 20, po dolasku na studije (1993), vraćah se sa Krsmanca, priđe mi u civilu policajac, traži ličnu. Izvadim, traži mi prijavu boravišta. Pružim mu, a on mi sa osmehom daj mi broj telefona i rukom po kosi. Gurnem mu ruku, a on mi kaže: Video sam ti adresu, najebala si - napisala je ova korisnica Tvitera.

 

 

Podsetimo, lavina u Srbiji pokrenuta je nakon što je aktivistkinja Nina Stojaković napisala  kako je njezina sestra Lidija, koja inače već godinama pati od depresije, bila žrtva popularnog repera, zbog čega je čak htela sebi oduzeti život. 

Nakon njene objave tvitovi su se ređali kao na traci, a broj žena koji je podelio svoje bolne ispovesti za svega nekoliko dana dostigao je čak 19.000.

Kako prijaviti seksualno nasilje

Procedura je takva da policija preuzme poziv i onda je u obavezi da obavesti tužilaštvo.

Na teren izlazi policija i tužilac, objašnjava Zoran Minić, advokat koji se bavi tematikom seksualnog nasilja.

Žrtva treba da prijavi da je nad njom izvršeno krivično delo, a onda bi tužilaštvo odmah trebalo da uzme iskaz od žrtve u roku od 48 sati, ako je to moguće, kaže on za BBC na srpskom.

Potom se žrtva upućuje dalje u zavisnosti od seksualnog delikta.

Ako se radi o silovanju, ide na zdravstveni pregled.

U slučaju kada žrtva odmah prijavi delo, odmah se uzima iskaz, odnosno u roku od 48 sati.

- Može da se desi da žrtva potisne sećanja zbog šoka i onda se saslušavaju svedoci ako ih ima - kaže Minić.

Prvi i najvažniji svedok je sama žrtva i tu nastaje problem - jer će silovatelj tvrditi da je nevin dok se ne dokaže suprotno.

- Nije se desilo u praksi da je izvršilac priznao odmah takvo delo - kaže advokat.

Napominje da je važno momentalno pružiti psihološku pomoć žrtvi.

 

Maltretiranje u braku

Bolnu ispovest o maltretiranju u braku, koju je preživala Marija Đorđević, objavio je njen prijatelj Nebojša Stajčić.

- Ovo je životna ispovest moje dobre drugarice od pre nekoliko godina #nisamprijavila #jesamprijavila i ona odavno nije sa nama, a njena deca, su sa ocem. Nije je on ubio, ne direktno - napisao je on uz pritskrin Marijine objave iz 2014. godine.

 

 

Dragi prijatelji, volela bih da podelim moju priču sa vama ako imate malo vremena. Pre nešto više od 7 godina upoznala sam čoveka svog života. Zaljubila sam se istog momenta kada sam ga ugledala. "Srecnim" spletom okolnosti, udala sam se za njega. Rodila sam mu dvoje dece, kupili smo stan, ubrzo me je ubedio da dam otkaz u firmi jer on zaradjuje i više nego dovoljno. Ja sam trebala samo da budem majka, domaćica i žena. Moj jedini san o srećnom kraju bio je kako dva dana ili čak dan posle njegove smrti moje srce otkazuje i odlazimo zajedno u dubokoj starosti - napisala je ona u svojoj ispovesti i u istom dahu nastavila:

Strah, realan, ali i iracionalan

Psihoterapeut Milena Šekularac za Telegraf kaže da često postoji mnogo razloga zbog kojih se žrtve teško odlučuju da prijave nasilje.

- Vrlo često to ne čine, jer se nadaju da će se taj koji vrši nasilje promeniti i postati ono što bi žrtva želela da taj neko bude - kaže Šekularac.

- Tu je i strah, često realan, a i iracionalan... Nekada su u pitanju perfidne psihološke igre, manipulacije gde osoba iz različitih razloga nije u stanju da bude u realitetu i kritična prema onome što joj se u datom trenutku događa.

Ko je podložan da postane žrtva nasilja? 

Na pitanje ko je podložan tome da trpi nasilje, Brankica Šaljić - Milenković kaže:

- Bilo kom obliku zlostavljanja su podložni oni koji u svojoj porodici nemaju bazičnu zaštitu i osećaj sigurnosti. Predatori to vrlo lako "nanjuše" i onda napadaju.

- Psihičko maltretiranje počelo je skoro prvog dana našeg braka. Svakodnevno sam trpela uvrede i ponižavanja kako od mog dragog tako i od njegove majke. Nisam bila dobra ni u čemu koliko god da sam se trudila. Došla sam do toga da se preispitujem i svaki dan sam se trudila da budem ono što on želi. Polako sam vremenom zaboravila i ko sam i šta sam a u njegovom doživljaju sam bila nesposobna, bezobrazna, glupa, varala sam ga sa svakim sa kime prozborim. Epiteti koji su išli uz mene i nisu za nabrajanje jer ja to ne mogu ni da izgovorim. Deca su bila fizicki zlostavljana svaki dan - navodi se u ovoj ispovesti.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku tokom 2020. godine, podneto je ukupno 411 prijava za krivična dela protiv polne slobode, odnosno za neku vrstu seksualnog nasilja.

Od toga je odbačeno ukupno 117 krivičnih prijava, objavljeno je u ibiltenu o punoletnim učiniocima krivičnih dela.

Od 411 prijava, 44 su podnete zbog silovanja, od kojih je 19 odbačeno.

Zbog obljube nad nemoćnim licem podneto je 14 prijava, a dve su odbačene, dok je zbog obljube deteta podenta 21 prijava, a jedna je odbačena.

Sedam prijava, od kojih su dve odbačene, podneto je zbog obljube zloupotrebom položaja.

U 114 slučajeva prijave podnete zbog nedozvoljenih polnih radnji, od kojih je 26 odbačeno.

Zbog polnog uzmemiravanja podneto je 166 prijava zbog polnog uznemiravanja, a odbačeno je 53.

Za podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa podneta je jedna prijava, koja je i odbačena, a za posredovanje u vršenju prostitucije podneto je 14 prijava, od kojih je 11 odbačeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading