IRITIRA VAS ŠUM U UHU? Evo zašto on nastaje i kako se leči: Doktorka ima odgovor!

Autor: Republika

Lifestyle

28.12.2021

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi kažu da je bol u uvu jedan od najtežih za čoveka. Što hitnija intervencija problema, to veća šansa da se oboljenje završi bez većih posledica.

IRITIRA VAS ŠUM U UHU? Evo zašto on nastaje i kako se leči: Doktorka ima odgovor!

Foto: pixabay.com

Šum u ušima, kao veoma česta pojava iritira mnoge, a postavlja se i pitanje koliko on može da potraje nakon upale koja je lečena antibiotikom. Na ovo pitanje za čitaoce odgovara dokotorka, pedijatar Svetlana Valjarević.

- Ukoliko je propisan antibiotik, verovatno se radilo o bakterijskoj upali srednjeg uva, pošto antibiotici ne utiču na virusne infekcije. Svaka upala uva, bakterijska ili virusna, za posledicu ima nakupljanje sekreta u srednjem uvu čije prisustvo izaziva osećaj zapušenosti, odzvanjanja sopstvenog glasa i osećaj slabijeg sluha kada je reč o glasovima i zvukovima iz okoline. Proces eliminacije sekreta iz srednjeg uva može da potraje i nekoliko nedelja, a ubrzavanju ovog procesa pomažu sekretolitici koji se uzimaju u vidu šumećih tableta, sirupa ili praškova za rastvoranje u vodi, rekla je pedijatar Svetlna Valjarević.

 - Takođe, lekar može da propiše i lokalnu terapiju u vidu spreja za nos da bi se poboljšala prohodnost Eustahijeve tube koja spaja nosni sprat ždrela i srednje uvo i na taj način omogućava dobru drenažu sekreta, dodaje doktorka Valjarević.

(Republika/Novosti)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading