DANAS JE SVETI SPIRIDON: Nikako nemojte ovo da radite u prisustvu PROSJAKA

Autor: Republika

Vesti

25.12.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji predanje po kome Sveti Spiridon, s vremena na vreme, silazi na zemlju preobučen u prosjaka ili siromaha

DANAS JE SVETI SPIRIDON: Nikako nemojte ovo da radite u prisustvu PROSJAKA

Foto: commons.wikimedia.org/Argos'Dad

Sveti Spiridon

Sveti Spiridon je postao episkom u mestu Trimitusu. Bio je omiljen među prostim svetom jer je, prema legendi, za svakoga imao lepu reč i savet, a svojim jasnim i jednostavnim ispovedanjem vere mnoge mnogobožce je preveo u hrišćanstvo. Umro je 348. godine, a njegove mošti se čuvaju na Krfu.

Srbi Svetog Spiridona slave kao krsnu slavu. Kako je reč o nepokretnom prazniku, njegov dan uvek pada u post, pa slavska trpeza treba danas treba da bude posna.

Zbog blagosti po kojoj je ovaj svetitelj upamćen, Svetog Spiridona proslavljaju deca i majke. Običaj je da oni danas što više vremena provedu zajedno u razgovoru i druženju, kako bi svetitelj video kolika je njihova ljubav i privrženost.

Takođe, bolesni veruju da mogu biti izlečeni ako današnji dan provedu u nekom manastiru.

Postoji predanje po kome Sveti Spiridon, s vremena na vreme, silazi na zemlju preobučen u prosjaka ili siromaha kako bi proverio kako ljudi žive i da li i dalje znaju da pokažu ljubav i brigu prema bližnjima. Zato se veruje da na današnji praznik nije dobro odbiti nekoga ko vam traži pomoć, pa ako na ulici sretnete prosjaka obavezno mu morate pomoći ili udeliti milostinju, jer na taj način poštujete i Svetog Spiridona.

Za ovog čudotvorca vezuje se mnoge neverovatne priče, a jedna od njih je da je od zmije napravio zlato i dao nekom siromahu da vrati dug.

Veruje se da je čak zaustavio tok reke, vaskrsao nekoliko mrtvaca, ali i iscelio cara Konstantina od teške bolesti.

Republika

Foto: Photo by Andriy Tod on Unsplash

 

 

Sveti Spiridon je, prema verovanjima, prodao jednom trgovcu 100 koza, a ovaj znajući da Spiridon nikad ne broji novac, isplati mu za 99 koza, a za jednu je prećutno pare zadržao. Kada je trgovac krenuo da potera koze, sve su pošle osim te jedne. Opirala se i nije htela da pođe s njim. Tada se Sveti Spiridon obratio čoveku koji je pokušao da ga prevari: “Životinja ova ne čini to uzalud. Da nisi zadržao cenu njenu?”. Postiđeni trgovac priznao je da nije dao novac, a onda je isplatio i tu kozu koja je odmah krenula za njim.

Sveti Spiridon je zaštitnik Krfa, a veruje se da je nekoliko puta spasao to ostrvo od bolesti i osvajača. Njegove mošti iznose se četiri puta godišnje na ulice i služi se litija. Prema predanju, mošti Svetog Spiridona spasile su Krf od kuge, gladi i napada osvajača.

Tako su 1716. godine Krfljani izneli mošti Svetog Spiridona na bedeme grada posle jednomesečne opsade Turaka. Molitvom svecu izazvali su buru koja je uplašila osvajača, nakon čega su Turci odustali od dalje opsade grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Dragan

25.12.2021 07:14

Slavim Svetog Spiridona - krsna slava , posno i ove godine samo u krugu porodice . U IME OCA I SINA I SVETOG DUHA ... AMIN