ZA PRAZNIKE RIGOROZNIJE MERE: Gde možete da putujete i pod kojim uslovima

Autor:

Vesti

23.12.2021

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos pandemiji korone, mnogi su ipak odlučili da otputuju za vreme novogodišnjih praznika.

ZA PRAZNIKE RIGOROZNIJE MERE: Gde možete da putujete i pod kojim uslovima

Foto: Profimedia

Do dočeka je ostalo još samo devet dana, a planovi za najluđu noć u godini se polako privode kraju. Međutim, mnogi koji su planirali da otputuju i dalje ne znaju kako će se situacija odvijati, jer su mnoge zemlje u poslednjem trenutku rešile da pooštre mere zbog širenja omikron soja korone.

"Ima pooštrenih mera, mere se menjaju iz dana u dan, iz nedelje u nedelju", rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić gostujući na TV "Prva.

Republika

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Aleksandar Seničić

 

Kako kaže, Grčka je jedna od zemalja koja je promenila pravila za ulazak. Bilo da ste vakcinisani ili ne, potreban je da neki od testova, bilo PCR ili antigenski, bude negativan. I ova odluka će biti na snazi do 10. jauara.

S druge strane, u Burasku ćemo moći da putujemo, što do skoro nije bio slučaj.

"Za većinu zemalja su pravila koja važe za ulazak uobičajena - neophodno je da budete vakcinisani i da je druga doza primljena najmanje 14 dana pre polaska. Nevakcinisani moraju da urade test, PCR ili brzi antigenski 48 ili 72 sata pre puta, a za one koji su preležali koronu, važi da potvrda ne sme da bude starija od 180 dana", objasnio je Seničić.

Iz Hrvatske ipak stižu lepe vesti. Uslovi za ulazak su promenjeni, pa je tako za one koji su primili dve doze vakcine, bitno da druga doza važi 365 dana za razliku od većine zemalja gde važi 210 dana.

"Italija i Belgija su i dalje zatvorene za naše turiste, a jedino u Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku možemo da putujemo bez ikakvih ograničenja", napominje Senićić i dodaje da su veoma popularne i zemlje kao što su Crna Gora, Turska i Severna Makedonija, gde možemo da putujemo uz određene uslove.

"U svakom slučaju, preporuka je da pre polaska pogledate uslove ulaska na sajtu Ministarstvo spoljnih poslova", istakao je on.

Ipak, mnogi su odlučili da praznike provedu u Srbiji i to na nekoj planini. Popularne Stara Planina, Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Zlata, ali i banjska mesta. Međutim, mnogi su komentarisali da su cene ove godine drastično skočile.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading