EVROPA U STRAHU OD PETOG TALASA, A U SRBIJI SVE OPUŠTENO: Srbi ne fermaju omikron

Autor:

Vesti

22.12.2021

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peti talas korone, koji je uveliko zahvatio Evropu, samo što nije stigao i kod nas, međutim, sudeći po tome da su smeštajni kapaciteti za predstojeće praznike prepuni, Srbe to izgleda nimalo ne brine.

EVROPA U STRAHU OD PETOG TALASA, A U SRBIJI SVE OPUŠTENO: Srbi ne fermaju omikron

Foto: Tanjug

U strahu od širenja novog omikron soja koronavirusa evropske države jedna za drugom pooštravaju mere i najavljuju novo zaključavanje za predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

Nemačka, Holandija, Finska, Portugal, Irska... najavile su zatvaranje ugostiteljskih objekata do sredine ili čak kraja januara. Kod nas, međutim, kao da ne haju za novi soj virusa, koji je tri puta zarazniji od delta soja i koji polako, ali sigurno preuzima dominaciju od svog prethodnika. Naime, kako kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ("Juta"), smeštaj u planinskim centrima je maltene potpuno popunjen.

Na skijanje ipak bez propusnice

Podsetimo, medicinski deo kriznog štaba ranije je zatražio da KOVID propusnice važe i za skijališta i ski-pas, ali se od toga odustalo.

ZNAK PITANJA

- S najpopularnijih destinacija imamo informaciju da su njihovi kapaciteti puni i više od 90 odsto. Najveće interesovanje postoji za srpske planine Zlatibor, Staru planinu, Kopaonik, Divčibare, Zlatar, kao i za pojedine banje i veće gradove. Trebalo bi da ovo bude dobra sezona. Ipak, živimo u vreme pandemije i ono što nas najviše sprečava jeste ta neizvesnost šta će biti i kako ćemo se ponašati vezano za pravila pod kojima možemo da boravimo i putujemo. Tako je i kada je reč o Srbiji. U ovom trenutku još nema zvanične informacije od kriznog štaba da li će biti dozvoljeno okupljanje na otvorenom i u zatvorenom prostoru - rekao je Seničić.

Vlasnik jednog ugostiteljskog objekta na Zlatiboru kaže da na toj planini već vrvi, kao u košnici.

- Kod nas je već mesec dana prepuno, a mogu misliti šta će biti za praznike. Ljudi su željni, prošle godine su dolazili, ali nije to bilo kako inače ume da bude, a ove godine će, već vidim, biti navala - kaže naš sagovornik.

Nemačka i Izrael uvode četvrtu dozu

Nemačka i Izrael ponudiće građanima i četvrtu dozu vakcine protiv korone, za koju ministar zdravlja u Berlinu Karl Lauterbah kaže da će biti neophodna zbog omikron soja.

On je rekao da je Nemačka naručila 80 miliona doza proizvođača "Bajontek" i da bi one trebalo da stigne u aprilu ili maju, četiri miliona doza novoodobrene vakcine novavaks i 11 miliona doza nove francuske vakcine valneva, koja čeka dozvolu za odobrenje.

Iz Izraela poručuju da će četvrtu dozu ponuditi starijima od 60 godina, što je preporučila stručna komisija ministarstva zdravlja. Premijer Naftali Benet je to ocenio kao "sjajnu vest koja će nam pomoći da prevaziđemo talas omikrona, koji se širi svetom".

Iako odluku još treba da zvanično odobre viši zdravstveni zvaničnici, Benet je pozvao Izraelce da što pre prime četvrtu dozu.

OSTAJTE OVDE

Kada je reč o destinacijama van Srbije za koje se naši građani odlučuju, Seničić navodi da je najzanimljivija Jahorina jer se do te planine putuje bez bilo kakvih ograničenja. Tu su i Bugarska, Mađarska, Turska, Grčka, ali u koje možemo uz određena ograničenja.

- Dosta je sužen broj destinacija. Mi smo za trajanje novogodišnjih praznika imali najveći broj ponuda i putnika vezano za zapadnoevropske gradove, da li autobuskim ili avio-prevozom, a ove godine toga nemamo - dodaje Seničić.

NOVI BILANS KORONE

zaraženo 1.268

(jedan više nego dan ranije)

testirano 14.808 

(1.038 manje nego dan ranije)

umrlo  27

ukupno umrlo 12.488

na respiratoru 103 

(petoro manje nego dan ranije)

hospitalizovano 2.208

(106 manje nego dan ranije)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading