ISTRAŽIVANJE OTKRILO NAJNOVIJE PODATKE O OMIKRONU: Poznato kolike su šanse da završite u bolnici ukoliko se zarazite ovim sojem

Autor: Tanjug, Republika

Svet

22.12.2021

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prema istraživanju londonskog Imperijal koledža objavljenom danas, rizik od hospitalizacije za pacijente sa omikron varijantom kovida 19 je 40 do 45 odsto manji nego za pacijente sa delta varijantom.

ISTRAŽIVANJE OTKRILO NAJNOVIJE PODATKE O OMIKRONU: Poznato kolike su šanse da završite u bolnici ukoliko se zarazite ovim sojem

Foto: Tanjug/AP

- Generalno, našli smo dokaze o smanjenju rizika od hospitalizacije za omikron u odnosu na delta infekciju, u proseku za sve slučajeve u periodu istraživanja - saopštili su britanski istraživači, prenosi Rojters.

Kako se navodi, njihova studija je analizirala podatke iz potvrđenih slučajeva PCR testom u Engleskoj između 1. decembra. i 14. decembra.

Svetska zdravstvena organizacija još nema dovoljno podataka o novom omikron soju korona virusa da bi saopštila da je on prenosiviji od delta varijante, ali postoje podaci koji ukazuju na to da su stope hospitalizacije niže, saopštila je danas tehnički rukovodilac SZO za kovid-19 Marija Van Kerkove.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge upozorio je da će omikron postati dominantna varijanta u Evropi do početka 2022. godine i da su potrebne još tri do četiri nedelje da bi se utvrdila težina bolesti koju ona izaziva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading