SRPSKI IMUNOLOG DO DETALJA OBJASNIO KAKO DELUJE NOVA VAKCINA BEZ IGLE: Štiti od svih sojeva, a OVA stvar je KLJUČNA!

Autor: Republika

Vesti

20.12.2021

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija vakcina protiv korone nema iglu, a kako naučnici tvrde štiti od svih sojeva koronavirusa.

SRPSKI IMUNOLOG DO DETALJA OBJASNIO KAKO DELUJE NOVA VAKCINA BEZ IGLE: Štiti od svih sojeva, a OVA stvar je KLJUČNA!

Foto: Tanjug/AP

Britanski naučnici sa Univerziteta u Sauthemptonu započeli su testiranje inovativne antikovid vakcine koja se može primeniti bez igle, ali i koja će, kako tvrde, štititi protiv svih varijanti kovida 19 i svih budućih koronavirusa. Nova tehnologija primenjuje se na specifičan način - pomoću mlaza vazduha vakcina se "gura" u kožu, a ova metoda mogla bi da predstavlja alternativu svima koji se plaše igala, saopštio je Univerzitet u Sauthemptonu.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Nova vakcina daje se bez igle

Nova vakcina koristi tehnologiju DIOSvax univerziteta Kembridž i mogla bi da se proizvodi i distribuira u obliku praha. Ukoliko se ispitivanje pokaže uspešnim, ova tehnologija bi podstakla globalne napore za masovnu vakcinaciju, prenosi Juronjuz.

- Ovo nije samo "još jedna" vakcina protiv koronavirusa, jer uzima u obzir nove varijante virusa, kao i sve u svetu poznate viruse korona - rekao je Saul Faust, glavni klinički istraživač i direktor ustanove za klinička istraživanja Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja u Sauthemptonu.

Istraživači navode da su pronašli tipove antigena koji su isti u svim virusima korona i onima kojima se zaražavaju samo životinje. Ova tehnologija bi mogla da pruži široku zaštitu ogromnom broju ljudi. Oni objašnjavaju da vakcina radi na "naoružavanju" našeg imuniteta blokiranjem ćelija koje nose spajk protein, štiteći organizam od kovida. Pošto virus stalno mutira, postoji rizik od sojeva rezistentnih na vakcinu, budući da, ukoliko se promeni spajk protein, vakcina više neće moći da ga prepozna.

Republika

Foto: RTS/printscreen

Borislav Kamenov ističe da nova vakcina bolje štiti

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov rekao je za Kurir da vakcine koje se daju bez igle a preko sluzokože imaju drugačiji mehanizam delovanja jer stvaraju IgA antitela, koja onemogućavaju ulazak virusa u organizam.

- Pri tom ne stvaraju žestok ćelijski odgovor koji ubija, odnosno preveniraju razvoj citokinske oluje. To je imunitet preko sluzokože, koji je idealan jer štiti i razvija toleranciju - rekao je dr Kamenov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vuk

20.12.2021 09:49

Objašnjenje nije dovoljno jasno.