AGENCIJA ZA LEKOVE ODOBRILA MOLNUPIRAVIR! Lek protiv korone siguran: Evo kako će pacijenti u Srbiji moći da ga nabave!

Autor: Republika

Vesti

18.12.2021

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavila da je Agencija za lekove odobrila "Molnupiravir", prvi antivirusni lek.

AGENCIJA ZA LEKOVE ODOBRILA MOLNUPIRAVIR! Lek protiv korone siguran: Evo kako će pacijenti u Srbiji moći da ga nabave!

Foto: pexels.com

Svi u Alimsu radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana - navordi Mitrašinovićeva.

"Molnupiravir" je, kaže, oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina koji imaju koronu.

- Da bi lek bio primenjen pacijenti moraju da imaju bara jedan od faktora rizika za razvoj težih formi - da budu stariji od 60, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima - rekla je Mitrašinovićeva gostujući na RTS.

Republika

Foto: pixabay.com

Pokazana značajna efikasnost leka, ilustracija

Dokazana efikasnost leka

U kliničkim studijama, dodaje, je pokazana značajna efikasnost leka, za 30 posto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

- Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivana kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivana je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su neka uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova - ističe Mitrašinovićeva.

Lek će, ukazuje, biti primenjivan samo po preporuci lekara i da očekuju da će to biti u kovid ambulantama.

Pakslovid

- Lek "Pakslovid", kompanije Fajzer predstavlja kombinaciju dva virusna leka. Mehanizam dejstva mu je malo različit u odnosu na "Molnupiravir, ali mu je suština ista - da smanjuje replikacija virusa u organizmu. Za taj lek se očekuje još veća efikasnost, ali treba sačekati realan životni ciklus tih lekova da bismo videli njihovu pravu efektivnost - dodaje Mitrašinovićeva.

- Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija - naveo je ranije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Republika

Foto: Republika

 

Lista lekova koje dobijaju naši pacijenti

FAVIPIRAVIR

Spada u antivirusne medikamente, koristi se u ranoj fazi bolesti u obliku tableta. Ranije je korišćen za grip u Rusiji, Kini i Japanu

REMDESIVIR

Antivirusni lek prvenstveno namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa. Utiče na sposobnost virusa da se razvije unutar tela, daje se kroz infuziju jednom dnevno od pet do deset dana. Koristio ga je i Donald Tramp

METILPREDNIZOLON

Spada u grupu kortikosteroida. Koristi se za jačanje imunog sistema i umanjenje inflamacije, prima se kroz venu

TOCILIZUMAB

Koristi se za lečenje teškog, aktivnog i progresivnog reumatoidnog artritisa, ali se pokazao kao odličan izbor i za lečenju KOVID pacijenata. Daje se kroz infuziju

BARICITINIB

Namenjen pacijentima u početnoj fazi bolesti, pre svega, rizičnim grupama bolesnika i starijima od 65 godina koji imaju pridružene bolesti

SARILUMAB

Još jedan od lekova koji su primarno namenjeni za lečenje umerenog i teškog reumatoidnog artritisa, a pokazao se kao vrlo koristan i kod pacijenata zaraženih koronavirusom

DEKSAMETAZON

Sprečava upale i smanjuje smrtnost pacijenata priključenih na respirator. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od smrti kod trećine pacijenata na respiratorima i kod petine onih koji su na kiseoniku

Prema podacima dobijenim od Batuta ukupan broj datih doza vakcina je oko 8.100.000.

- Agencija za lekove je zabeležila 1.290 neželjenih slučajeva, zakljuno sa petkom. To je ohrabrujući podatak, da se neželjene reakcije doživljavaju sa malom učestalošću. Treba pomenuti i mali broj prijavljenih ozbiljnih neželjenih događaja. Bilo je prijavljeno šest slučajeva tromboze, od kojih je za samo tri Nacionalni stručni tim potvrdio povezanost sa primenom vakcine, jedan slučaj miokarditisa, dva perikarditisa koje smo dobili od pacijenata, pa ih ne smatramo medicinski potvrđenim - kaže Mitrašinovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading