MONASI SA HILANDARA VEKOVIMA SU ZDRAVI KAO DREN! Najgore što može da im se desi jeste da se prehlade! LEKAR OTKRIVA TAJNU NJIHOVOG DOBROG ZDRAVLJA!

Autor:

Vesti

08.12.2021

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hilandarski monasi su zdravi i osim nekoliko prehlada nema ozbiljnijih bolesti, kaže dr Ivan Popović posle sedmodnevnog lekarskog dežurstva u Hilandaru.

MONASI SA HILANDARA VEKOVIMA SU ZDRAVI KAO DREN! Najgore što može da im se desi jeste da se prehlade! LEKAR OTKRIVA TAJNU NJIHOVOG DOBROG ZDRAVLJA!

Foto: printskrin/tviter

Hilandarsko lekarsko društvo već godinama organizuje odlazak naših medicinskih stručnjaka na Svetu Goru, a u toj misiji posvećenoj zdravlju hilandarskih monaha najaktivniji su upravo lekari iz Opšte bolnice Valjevo, gde dr Popović radi kao hirurg.

Bratstvo manastira izuzetno je zdrava i vitalna populacija. Tome doprinosi i način života koji vode, kao i njihov način ishrane. Tamo nema dijabetesa, svega jedan monah ima hipertenziju i hipertireozu koje su pod terapijom. U skladu sa načinom života koji podrazumeva dosta stajanja, javljaju se tegobe sa proširenim venama i eventualno zglobovima. Jedan od najjačih utisaka mi je menjanje svesti i načina razmišljanja tokom boravka tamo, mislim da svako nakon te posete bude bolji čovek – priča dr Popović.

Hilandarska ambulanta u kojoj je dežurao, kako kaže, vrhunski je opremljena, od ultrazvuka, preko oftalmoloških uređaja do apoteke Pored zdravlja monaha, dr Popović je oduševljen i potpuno drugačijom atmosferom i načinom razmišljanja, „tako bitno drugačijim od ustaljene svakodnevice“.

Iako sam čitavog života vernik, imao sam tremu da li ću moći da se uklopim. Ali kad stignete tamo, imate osećaj kao da ste tu već proveli sto godina. Ono što me je oduševilo je njihov način života koji kao da se nije vekovima promenio. Saznanje da i danas može tako da se živi mi je pomoglo u razmišljanju o životu i struci. Sve je smireno, svako ima svoju ulogu, bez žurbe se sve stiže – kaže dr Popović.

Komentari (1)

Loading
Bojana

08.12.2021 23:53

I ne reče ti nama do kraja o čemu se radi??? Naravno da je uz veru sve lakše, jer je duh usklađen sa mentalnim sklopom, samim tim dobijamo mentalno i duhovno osvešćene i zdrave ljude. Ništa novo nije rečeno. Dajte nešto zbog čega vredi ići do kraja teksta i pronaći suštinu. Pozdrav.