GOJAZNIJA DECA SU NAJTEŽI KOVID PACIJENTI: Doktorka Ostojić kaže da je vakcinacija nužna

Autor: Republika

Vesti

03.12.2021

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Skeneri pluća kod dece su pokazivali oštećenja koja su svojstvena odraslima.

GOJAZNIJA DECA SU NAJTEŽI KOVID PACIJENTI: Doktorka Ostojić kaže da je vakcinacija nužna

Foto: youtube.com/printscreen

Načelnica Dečje klinike u KBC „Dragiša Mišović“ dr Olivera Ostojić istakla je danas gustujući na televiziji K1 da je situacija sa kovidom u dečjoj populaciji bolja nego što je bila pre mesec dana, te da je u oktobru i novembru na njihovoj klinici bilo 35 dece na bolničkom lečenju, a sada je taj broj od 13 do 15.

- Deca su dolazila sa teškom kliničkom slikom, imala su teške upale pluća, bilo je dece na respiratorima. Nekoliko dece je, nažalost, i preminulo u Srbiji od posledica korone. Zbog toga je važno da apelujemo na roditelje da je nužna vakcinacija dece uzrasta od 15 do 18 godina, tinejdžera. Naročito onih gojaznih. Oni su nam bili najteži pacijenti - kazala je doktorka Ostojić u emisiji „Kec na jedanaest“.

Ostojićeva je dalje navela da su njihovi skeneri pluća pokazivali oštećenja koja su svojstvena odraslima.

- Tinejdžeri se najviše kreću i ostvaruju najviše kontakata. U najvećem broju slučajeva deca i tinejdžeri su asimptomatski nosioci bolesti, ali u nedeljama za nama videli smo teške kliničke slike i u njihovoj populaciji. U našoj bolnici na kiseoničkoj terapiji imali smo decu uzrasta 15 ili 16 godina, a težili su 100, 110 ili 115 kilograma. Uz koronu, gojaznost je gorući problem. Sve je više dece koja traže da se oslobode fizičkog vaspitanja u školama, naročito devojčice - kazala je Ostojić i zaključila da je glavni uzrok gojaznosti među mladima hronična fizička neaktivnost i neadekvatna ishrana brzom hranom.

(Republika/Blic)

Komentari (0)

Loading