DR ŠEKLER O OMIKRON SOJU: Bez panike, kažu da ima blage simptome

Autor:

Vesti

30.11.2021

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je danas da u ovom trenutku treba slušati šta o omikronu govore lekari iz Južnoafričke Republike, koji su ga i otkrili.

DR ŠEKLER O OMIKRON SOJU: Bez panike, kažu da ima blage simptome

Foto: youtube.com/RTS

Šekler navodi da oni sve vreme govore da su vrlo blagi simptomi, da su oboleli mladi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija.

Gostujući na RTS, Šekler je istakao da se moraju čekati laboratorijski rezultati koje će uraditi stručnjaci u Južnoafričkoj Republici, koji su i prijavili novi soj.

"U vojsci su mi govorili - kartu čitaj, a seljaka pitaj. Ovde ti seljaci pod navodnicima nisu seljaci, nego terenci, a to su lekari u Južnoafričkoj Republici. Jedino u ovom trenutku možemo verodostojno da komentarišemo ono što oni komentarišu u medijima", smatra Šekler.

Republika

Foto: Tanjug/AP

PCR test

 


Ističe da ti lekari govore da su simptomi blagi čak i kod onih koji nisu vakcinisani, a kod vakcinisanih često asimptomatski.

Šekler navodi i da su klinički znaci lakši, da postoji lakoća prenošenja, ali da nema pneumonija, nema temperature, vrlo retko uglavnom znojenje i da prolazi za dva-tri dana.

"Ne treba da se paničari, već da se slušaju ljudi koji imaju uvid i koji se razumeju u to. Žena koja je prvi put otkrila novi soj je predsednica udruženja zdravstvenih radnika i lekara Južnoafricke Republike, koja ima medicinu svetskog kvaliteta", ističe Šekler.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

30.11.2021 20:27

Nekada zreba poslusati i kako kaze nas Ministar Zdravlja dr Loncar "marvene" doktore. Pa kada kaze da je lek koji je pravljen za ljudsku upotrebu koristi i za zivotinje i lekare koji koriste lek koji gotovo da nema negativnih posledica (oko 5000 za 28 godina koriscenja) onda onaj koji leci zivotinje odnosno marvu je marveni doktor. Izvinjavam se dr Šekleru ali mora da pita kolegu za izjavu.