OVO SU SIMPTOMI MUTIRANOG SOJA! Ne gubi se čulo ukusa i mirisa, ali se javlja bol

Autor:

Svet

27.11.2021

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koji su simptomi novog soja korone po imenu omikron? IPosle zastrašujućih vesti da je otporniji i zarazniji od drugih soojeva sada stižu ohrabrujuće vesti...

OVO SU SIMPTOMI MUTIRANOG SOJA! Ne gubi se čulo ukusa i mirisa, ali se javlja bol

Foto: Tanjug/AP

Omikron, novi soj korona virusa koji je otkriven u na jugu Afrike stigao je u Evropu, a po poslednjim informacijama Velika Britanija je pored Nemačke i Češke treća zemlja u kojoj je registrovan. Svetska zdravstvena organizacija hitno se sastala zbog novog soja korone, a broj njegovih mutacija veći je od bilo kog prethodnog soja, što izaziva strah u naučnom svetu.

SZO je u petak objavila da omikron ima 32 mutacije na spajk proteinu što ga čini veoma zaraznim i opasnijim. Međutim, po poslednjim informacijama koje stižu iz epicentra zaraze ovim novim sojem, postoji mogućnost da je omikron zapravo "bezazleniji" od ostalih mutacija.  

Novi simptomi

Anđelika Kece, predsednica Udruženja lekara Južnoafričke republike izjavila je da omikron izaziva blago oboljenje bez najčešćih simptoma koji se vezuju za ovu infekciju.

"Radi se o blagoj bolesti sa simptomima kao što su bol u mišićima ili umor, koji traju dan ili dva dok se oboleli ne oseća dobro. Do sada, otkrili smo da zaraženi nisu gubili miris i ukus. Mogu da imaju blag kašalj. Nema izraženih simptoma. Od onih koji su inficirani, neki se trenutno leče kod kuće", izjavila je Kece.

Dobra vest je i da omikron nije utvrđen kod vakcinisanih osoba, kao i da bolnice nisu preopterećene pacijentima zaraženim ovom varijantom korone. A da li je omikron opasniji za nevakcinisane, Kece kaže:

"Znaćemo to za dve nedelje. Omikron je prenosiv, ali za sada, kao lekari, ne znamo zbog čega se digla tolika buka oko njega, jer ga i dalje proučavamo. Znaćemo više za dve, tri nedelje, jer imamo nekoliko pacijenata u bolnici i radi se o mladim ljudima, mlađim od 40 godina", objasnila je doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Komandant 1001

28.11.2021 11:04

Velika igra svetske farmacije! Kažu da vakcinisani po treći puta nisu otporni na novi soj "omikron" pa sada evo farmacijske kuće brže bolje izmišljaju novu vakcinu i tako u nedogled. Dok je za početak Covida bilo govora o jednom cepljenju, da bi za koji dan izmislili drugo pa onda treće cepljenje i tako Farmacija prešišala naftnu industriju....sve su to igre...jer kada bi eliminisali pandemiju korone jednim cjepivom onda oni nebi imali abnormnu zaradu.tačka

Odgovori 10 1