ZALAGAO SE ZA OČUVANJE SRPSKOG NASLEĐA NA KIM: Pre tačno godinu dana upokojio se patrijarh Irinej

Autor:

Vesti

20.11.2021

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre godinu dana, na današnji dan preminuo je patrijarh srpske pravoslavne crkve Irineju Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu od posledica zaraze koronavirusom.

ZALAGAO SE ZA OČUVANJE SRPSKOG NASLEĐA NA KIM: Pre tačno godinu dana upokojio se patrijarh Irinej

Foto: Tanjug/AP

Irinej je na čelo Srpske pravoslavne crkve došao je 2010, kao 45. poglavar srpske crkve.

Najveći deo monaškog života proveo je kao episkop niški.

Zahvaljujući njemu, podignuto je i obnovljeno oko 80 svetinja u tom delu Srbije, među kojima i Saborni hram, koji je do temelja izgoreo u požaru 2001.

Očuvanje srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji video je kao glavni zadatak crkve i naroda.

Brinuo je i o srpskom narodu u Crnoj Gori i njihovoj borbi za očuvanje imovine SPC.

U hramu Svetog Save u 9 sati njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije služiće svetu arhijerejsku liturgiju na prvu godišnjicu upokojenja patrijahra Irineja, prenosi Telegraf.rs.

Prva monografija o Irineju, na godišnjicu upokojenja

Povodom godišnjice smrti patrijarha Irineja, 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, objavljena je naučna monografija "Patrijarh srpski Irinej i sveštena jerarhija SPC u dijalogu sa muslimanima", autora đakona Aleksandra Praščevića.

Ova naučna monografija obuhvata period od 2010. do 2020. godine, i predstavlja iscrpnu i sveobuhvatnu istoriju doprinosa patrijarha Irineja i sveštene jerarhije SPC u dijalogu sa poglavarima i predstavnicima islamske zajednice, a napisana je u sklopu autorovog postdoktorata na Teološkom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu.

Profesor Darko Tanasković je u predgovoru napisao:"Najnovija, peta u nizu, monografija dr Aleksandra Praščevića o odnosima SPC sa muslimanima, zadržavajući isti pristup, strukturu i kompoziciju, hroničarski i dokumentarno svedoči o svemu značajnom što je u ovom važnom segmentu međuverskog dijaloga naša Crkva preduzimala i ostvarila pod 10 godina dugim vođstvom patrijarha Irineja".

Pored toga što činjenično potvrđuje kontinuitet u nastojanju SPC da sa muslimanima u Srbiji, ali i u svetu, ostvari redovne i što sadržajnije korake, uz uvođenje nekih novih vidova kontakata i formata saradnje, ovaj pregled dijaloških aktivnosti ima i dodatni značaj, jer uverljivo opovrgava površne i zlonamerno tendenciozne stereotipe o navodnoj odbojnosti patrijarha Irineja i Crkve na čijem je bio čelu, prema islamu i muslimanima.

Sud o ovom naučnom trudu dao je i viši naučni saradnik dr Aleksandar Raković, koji je naglsio da rukopis na polju međuverskog dijaloga sa muslimanima oslikava delatnost patrijarha srpskog Irineja, Svetog Arhijerejskog Sabora SPC, Svetog Arhijerejskog Sinoda, Ministarstva vera, državno-verske delegacije Srbije u dijalozima sa Indonezijom, zatim prikazuje međusobne veze Srpske Pravoslavne Crkve i Islamske zajednice Srbije i druge primere saradnje pravoslavnih i muslimana.

I na primeru decenije kojom se bavi ovaj Praščevićev rukopis prikazuje se izričiti kontinuitet - predstavljen i u njegovim prethodnim knjigama koje se bave ovom temom - da su srpski patrijarsi i SPC uvek i isključivo pozivali na miran saživot, produbljeno razumevanje i što širi dijalog sa islamskim svetom.

Ovo je prva naučna monografija o patrijarhu Irineju koji je umro 20. novembra 2020. u 90. godini, a objavljena je u izdanju Izdavačke fondacije SPC Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Prošlog leta SPC je objavila Praščevićeve četiri monografije "Dijalog između pravoslavnih hrišcana i muslimana na Balkanu", koje prikazuju sveobuhvatni doprinos sveštenstva SPC dijalogu sa poglavarima i predstavnicima islamskih zajednica, vođen skoro jedan vek.

Ðakon Praščević, koji je tada završavao treće postdoktorske studije i obavljao dužnost šefa kabineta patrijarha, za Tanjug je rekao da monografije predstavljaju iscrpnu i sveobuhvatnu istoriju doprinosa poglavara, arhijereja, sveštenog i monaškog klira SPC dijalogu sa poglavarima i predstavnicima islamskih zajednica koji se vodio skoro jedan vek - od 1920. do 2009. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading