Evropa traži od Srbije da ukloni mural Ratka Mladića

Autor:

Vesti

20.11.2021

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) pozvali su danas vlasti u Srbiji da uklone mural Ratka Mladića u Beogradu i preduzmu oštre mere protiv veličanja ratnih zločinaca.

Evropa traži od Srbije da ukloni mural Ratka Mladića

Foto: Estok/Dušan Milenković

Kako se navodi u saopštenju, Pjero Fasino i Ijan Lidel-Grendžer, izvestioci PSSE za monitoring Srbije, pozvali su vlasti u Srbiji da preduzmu nedvosmislene mere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da uklone, bez odlaganja, mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

- Zaprepašćeni smo neuspehom vlasti, uprkos odluci komunalne policije, da uklone ovaj nelegalno postavljen mural i što je bivšem dobitniku nagrade Vaclav Havel, Inicijativi mladih za ljudska prava, zabranjeno održavanje demonstracija protiv ovog murala 9. novembra 2021. godine, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo "bezbednosne razloge". Tada smo obavešteni da je policija poslata da zaštiti mural i spreči pristup mogućim demonstrantima sa obe strane. Uhapšeno je dvoje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, napadnute su njihove kancelarije, spaljen je transparent mirnih demonstranata koji su pozivali na pamćenje genocida u Srebrenici, a nacionalistički ekstremisti organizovali su kontrademonstracije - navode izvestioci PSSE.

U saopštenju se ističe da "ovakvi postupci podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kojem Srbija teži: demokratsko društvo ne može da negira ratne zločine i neguje kulturu mržnje i nekažnjivosti".

- Stoga pozivamo vlasti u Srbiji da snažnim delovanjem pokažu svoju spremnost da se odlučno bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja obrišu murale koji veličaju ratne zločince - saopštilii su Fasino i Lidel - Grendžer, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Željko

20.11.2021 11:12

A ratni zločinci iz drugih država mogu?