KOD TITA NIJE BILO CILE MILE: Ovako su prolazili oni koji nisu hteli da se vakcinišu - ČIK RECI DA NEĆEŠ (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

12.11.2021

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratija je nežna biljka koju stalno treba negovati i održavati. Dokazano je to i u protekle gotovo dve godine otkako se svet bori protiv pandemije koronavirusa, posebno u sredinama gde je snažan antivakserski pokret.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Kod Broza nije bilo cile mile

Ni antivakseri nisu isti. U demokratskim zemljama i oni, svakako, imaju pravo da izraže svoje stavove, ali pritom strogo paze na to da argumente ne izvlače gledanjem u šolju, dlan ili pasulj. Dobro znaju da bi ih takvi argumenti odveli u ustanove za lečenje zatvorenog tipa.

Najčešći argumenti naših antivaksera, među kojima se, nažalost, javljaju i pojedinci koji su stekli status naučnika, upravo su onakvi za koje antivakseri u demokratskim zemljama znaju da bi im doneli košulju čudnih rukava. Je li to nasleđe koje baštinimo iz bivše zajedničke državne zajednice i njene političke prakse?

Na društvenim mrežama je isplivao dokument koji govori o tome kako su sa antivakserima postupali u Titovo vreme, neposredno posle Drugog svetskog rata. Glavni štab omladinskih brigada na izgradnji pruge Šamac – Sarajevo oduzeo je III. ličkoj brigadi naziv “udarna”. Za takvu, u to vreme drakonsku kaznu, Glavni štab daje sledeće obrazloženje: “Naziv udarne brigade oduzima se zbog toga što se 90 omladinaca iz ove nije htelo da se vakciniše, te je time stvorena mogućnost za širenje zaraznih bolesti i dovedeno u opasnost zdravlje omladinaca.”

Velika je sramota, dakle, bila ako bi se diviziji ili brigadi oduzeo epitet “udarna”. I tada je hiljade vojnika bilo osramoćeno zbog pojedinaca koji nisu hteli da se vakcinišu. Oni nisu bili posebno kažnjavani od oficira, ali su pritisak na “antivaksere” izvršili drugi vojnici.

A znamo kako takva grupacija zna da bude nemilosrdna u obračunima sa neposlušnim pojedincima. I na kraju su se ipak svi vakcinisali, a pojedine zarazne bolesti su iskorenjene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
narod

12.11.2021 18:49

Nemešajte Tita sa kapitalistima

Odgovori 18 4
Mlk

12.11.2021 19:35

Tada su vakcine bile normalne i eticki ispitane ,ova sada je biolosko oruzje za generacije koje tek treba da se rode .Tada se niko nije od lekara i farmaceuta odricao odgovornosti,a sada prvo potpisi da niko nije kriv ako ti se nesto desi pa onda primi eksperimentalnu vakcinu.Ko hoce da bude experimentalni pacov iz laboratorije slobodno samo napred ali niko nesme na silu da se primorava na bilo sta.Citajte ustav Srbije ipak je ovo demokratska zemlja sada kad je ova vlast.

Odgovori 15 28
dragan

12.11.2021 19:48

nekada se oduzimalo " udarna" , a ovim danas treba dodati "udareni"... u glavu naravno

Odgovori 24 5
Dabome

12.11.2021 19:50

Kod tita svi ziveli, kod tita svi radili, kod tita svi putovali, kod tita nije bilo farmako mafije, kod tita se znao red.

Odgovori 52 13