EVROPSKA KOMISIJA O TZV.KOSOVU: Hitno ispuniti dogovoreno sa Beogradom

Autor: Republika/Tanjug

Vesti

19.10.2021

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politička nestabilnost, ograničene zakonodavne aktivnosti, rasprostranjena korupcija i nedostatak finansijske samoodživosti neke su od ocena koje je Evropska komisija dala Kosovu u Izveštaju za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Evropski parlament

Kao i u Izveštaju za Srbiju, Komisija od vlasti u Prištini traži da se konstruktivno angažuju i ulože dalje značajne napore u sprovođenju svih prethodnih sporazuma i doprinesu postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

- Takav sporazum je hitan i ključan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima - navodi se u Izveštaju EK u koji je Tanjug imao uvid.

Kada je reč o vladavini prava na Kosovu, Komisija kostatuje da je pravosudni sistem u ranoj fazi razvoja, a da je sprovođenje pravde sporo, neefikasno i podložno politčkom uticaju.

- Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje pitanje za ozbiljnu zabrinutost. Postoji potreba za snažnom i stalnom političkom voljom za efikasno rešavanje sistemskih rizika od korupcije, kao i za snažnim odgovorom pravosuđa na korupciju na visokom nivou - navodi se u Izveštaju o Kosovu.

EK kostatuje ograničeni napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala na KIM, a od vlasti u Prištini zahteva da osiguraju da nema političkog uplitanja u operativne aktivnosti organa za sprovođenje zakona.

Izveštaj konstatuje nedostak napretka u oblasti reforme javne administracije na KiM i podvlači neprimeren politički uticaj na kadrovsku politiku.

U oblasti osnovnih i ljudskih prava, EK navodi da na Kosovu postoji zakonski okvir koji u širokom smislu garantuje zaštitu ovih prava, ali da se još mora raditi na njihovoj implementaciji u praksi posebno u pogledu manjina.

Dodaje se da je Priština u poslednjih godinu dana zadržala opšte dobre odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, ali i da nije došlo do promene u odnosima niti strogom viznom režimu sa BiH, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading