SLAVIMO SVETITELJA KOJI VERNICIMA USLIŠAVA MOLITVE: Izgovorite ove reči i očekujte ČUDO!

Autor:

Vesti

16.10.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

SPC i vernici dans proslavljaju dan Svetog Dionisija Areopagita, Ilustracija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan Svetog Dionisija Areopagita, hrišćanskog svetitelja koji se ubraja u jednog od sedamdeset manjih apostola.

Prema legendi,osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od njih je bio i Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit.

Iz života ovog svetitelja je ostalo zapisano da je bio brižan otac i pošten građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija, a prema predanju bio pravedan i da nikada nije osudio nevinog čoveka.

Nakon što je čuo propovedi apostola Pavla, bio je toliko dirnut njima da je poželeo da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo. Tako je postao atinski episkop, a putovao je sa Svetim Pavlom dovoljno dugo i upozna sve ostale Hristove apostole.

Posle mučeničke smrti Pavla, Dionisije je otišao u Galiju da među varvarima propoveda hrišćanstvo i sam za sebe želeći takvu smrt.

Legenda kaže da je dugo poživeo. Imao je 90 godina kada je uhvaćen i mučen zato što nije želeo da se odrekne Isusa. Nakon što mu je odsečena glava, ona je prema priči pala pred hrišćanku Karulu koja ju je sakrila i kasnije časno sahranila zajedno sa ostatkom tela.

Zbog učenosti ovog svetitelja, iza njega je ostao veliki broj spisa i pisama o veri i hrišćanskom životu. On se danas smatra zaštitnikom obrazovanih i blagih ljudi koji u svom srcu imaju mesta za Hrista.

Foto: pixabay.com

Danas se pomolite Svetom Dionisiju, Ilustracija

Molitva Dionisiju

Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate Svetom Dionisiju ovom molitvom:

Blagosti se naučivši i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog, tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, sveštenomučeniče Dionisije: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Prema narodnom verovanju, bitno je samo u molitvi imati jednu, nedvosmislenu, želju i ukoliko je bogougodna i iskrena, pomoć će vam doći.

 

Komentari (1)

Loading
Bepa

16.10.2021 09:41

Благости се научивши и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног, тајни неизречених, веру сачувавши, добар крај имајући, свештеномучениче Дионисије: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.