TRUDNICAMA DAVATI VAKCINU NAKON PRVOG TRIMESTRA! Dr Stojanović: Mora se razjasniti razlika između dodatne i buster doze

Autor:

Vesti

14.10.2021

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. dr Radan Stojanović danas je u „Uranku“ televizije K1 govorio o odluci Američke agencije za hranu i lekove (FDA) da ne odobri buster dozu „Moderne“. Pojasnio je razliku između dodatne i buster doze kao i kada bi trebal da se vakcinišu trudnice.

Republika

Foto: TV K1

Prof. dr Radan Stojanović

 

Prof. dr Radan Stojanović danas je u "Uranku" televizije K1 govorio o odluci Američke agencije za hranu i lekove (FDA) da ne odobri buster dozu "Moderne". Pojasnio je razliku između dodatne i buster doze kao i kada bi trebalo da se vakcinišu trudnice.

- FDA nije odobrila buster dozu vakcine "Moderna", ali jeste „Fajzera“ za starije od 65 godina ili mlađe od 65 koji imaju neku hroničnu bolest ili veliki broj kontakata zbog profesije i radnog mesta. Kažu da je očekivana korist kod njih od buster doze veća od rizika. Najviše Amerikanaca vakcinisano je ovim dvema vakcinama, obe su rađene na principu informacione RNK tehnologije. Razlike između ove dve vakcine su kozmetičke i verujem da će u petak, kada se bude ponovo razgovaralo o dozvoli za buster dozu „Moderne“, i ona biti odobrena. Za sada je dato objašnjenje da je ona  visokoefikasna u dve doze i da za busterom nema potrebe - kaže dr Stojanović.

On je kazao i da se mora razjasniti razlika između dodatne i buster doze.

- Dodatna se daje četiri nedelje nakon prve doze, a buster šest meseci nakon nje. Buster se preporučuje imunokompromitovanima i starijima od 60 godina, a preporuka je da osobe koje su primile dve doze kineske vakcine prime i treću istog proizvođača (Sinofarm ili Sinovak). I Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lekove i FDA kažu da nema dovoljno podataka na osnovu kojih bi se moglo preporučiti mešanje vakcina - objasnio je dr Stojanović.

Dr Stojanović govorio je i o vakcinaciji trudnica i istakao da on lično vakcinu preporučuje samo trudnicama kod kojih postoji rizik da bi mogle razviti tešku kliničku sliku i to nakon prvog trimestra trudnoće.

- Ono što je za sada dostupno od podataka je da vakcina ne remeti sposobnost žene da ostane u drugom stanju, da ne utiče na razvoj fetusa i embriona i da su jasni pozitivni efekti na trudnice. Međutim, podataka nema dovoljno i u najvećem broju imamo podatke istraživanja sprovedenih na životinjama, a u znatno manjem procentu kod ljudi. I sam „Fajzer“ u opisu leka ne tvrdi da bi trebalo vakcinisati sve trudnice, već da se ponudi onima kod kojih je veća korist za majku od rizika po fetus. Ja bih preporučio vakcinaciju posle prvog trimestra i trebalo bi individualno procenjivati od slučaja do slučaja. Imam takav stav jer još uvek nemamo dovoljno podataka. Svakako, istina je da je trudna žena u većem riziku od dobijanja teške kliničke slike kovida-19 od žene istih godina i zdravstvenog stanja koja nije trudna – kazao je dr Stojanović u „Uranku“.

Govorio je i o merama te istakao da se moraju uvažiti i prava osoba koje ne mogu ili ne žele da prime vakcinu.

- U borbi protiv pandemije načini su vakcinacija i poštovanje mera. Dakle, ako bi kafići i restorani radili sa 30 odsto kapaciteta, da je svaki treći sto pun, i ako bi se poštovale mere nošenja maski, držanja distance i dezinfekcije, sve bi bilo u redu. Kada je reč o noćnim klubovima, ne mislim da su oni od vitalnog značaja za privredu i ekonomiju i mogu da ne rade – kaže dr Stojanović i dodaje da se kovid propusnicama se zakasnilo.

Kazao je i da je moguće da će do nove godine biti odobren za upotrebu lek koji preventivno deluje protiv kovida-19.

- Ima kandidata i za sada su rezultati ohrabrujući pa je moguće da ćemo te lekove uskoro imati na raspolaganju – kazao je prof. dr Radan Stojanović.

Republika

Foto: TV K1

Dr Milanko Šekler

Za dr Šeklera odluka da se „Moderni“ na izda odobrenje za treću dozu je besmisleno s obzirom na to da Američka agencija za hranu i lekove (FDA) dozvoljava mešanje vakcina u slučaju da ona koja je primljena nije dostupna kao dodatna ili buster.

- U Argentini se već mesecima daju i Sputnik light kao buster, i kineske i Astra Zeneka. U mnogim zemljama se mešaju vakcine. Podaci pokazuju i da jedna doza Sputnjika, njena prva komponenta Sputnik light, ima efikasnost veću od 70 odsto protiv delta soja, više nego dve doze „Fajzera“ – kaže dr Šekler na K1 i dodaje: 

- Stavovi nauke se nažalost ne poklapaju sa stavovima agencija za lekove, jer tu ima mnogo politike. Poznajem čoveka koji je primio dve doze ruske vakcine i dobio je posao u Kaliforniji. Pošto SAD ne priznaje rusku vakcinu, on je po odlasku u Ameriku morao da primi dve doze „Fajzera“. U dva meseca primio je četiri vakcine! Javio mi se i dobro je. Takođe, SZO je odobrila „Sinofarm“, a mnoge evropske zemlje ga ne priznaju.

Dr Šekler kazao je i da je nedopustivo da se neke osobe i dan-danas vraćaju sa punktova za vakcinaciju iz razloga koji nisu opravdani.

- Zakazala je edukacija lekara na punktovima za vakcinaciju. Ljudi mi govore da ih i dalje vraćaju ako su imali alergiju na penicilin pre 20 godina, imaju alergiju na polen ambrozije ili zbog stenta koji im je ugrađen pre sedam godina. To je nedopustivo. Lekari moraju da uče celog života i da se informišu – kazao je Šekler.

On je izrazio nezadovoljstvo što kovid propusnice nisu uvedene u našoj zemlji.

- Sada je kasno, ali nije dobro što to nije urađeno. Kovid propusnice nisu ucena. Pa jel su Švajcarska i Francuska zemlje koje ucenjuju i ne poštuju ljudska prava? Kada smo mi postali pijemont ljudskih prava? Ako je tako, ja sam pozitivno iznenađen – kazao je u svom stilu dr Šekler u „Uranku“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading