EVO KAD JE NAJBOLJE DA TRUDNICE PRIME VAKCINU PROTIV KORONE! Cepivo bezbedno i po majku i po bebu, ali treba odabrati pravo vreme!

Autor:

Vesti

13.10.2021

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Goran Belojević i anesteziolog Sanja Filipović pozvali su u jutarnjem programu trudnice da se vakcinišu, jer kako su naglasili, vakcina protiv korone neće ni ni jedan način ugroziti bebe u stomaku majke.

Republika

Foto: pixabay.com

Stručnjaci tvrde da je vakcina protiv korone bezbedna i po majku i po bebu

 

Profesor Goran Belojević je naglasio da su sve studije pokazale da vakcina nema uticaja na plod, ali da je važno da se trudnice vakcinišu nakon prvog trimestra.

- Jedno je kada se razmišlja o tome sa stanovišta kliničkog lekara, a drugo sa stanja naroda. Trudnica je, kao i svaka osoba sada je izložena virusu, a uz to ona mora da snabdeva dete sa svim i svačim. Nije problem trudnica, problem je dete, jer se nije znalo kako će se vakcina odraziti na dete. Imamo sada veoma ozbiljne i velike studije koje kažu da deca nemaju nikakve posledice ako je majka primila vakcinu, ali ono što je najvažnije jeste da te trudnice nisu bile vakcinisane u prvom trimestru jer je tada najveći rizik - kaže profesor Belojević.

Sanja Filipović, anesteziolog, istakla je da kod vakcinisanih trudnica nema slučaja vertikalne transmisije, tj. prenošenja bolesti sa majke na dete.

- Ovaj talas od septembra se značajno razlikuje od ranijih. Teške klinične slike se vrlo rano javljaju. Dešava se da bukvalno sa ulice intubirate pacijente. Kada su u pitanju trudnice zabeleženi su slučajevi, ako žena nije vakcinisana, da se korana prenese sa majke na bebu, ali ako je mama vakcinisana nije zabeležen nijedan slučaj vertikalne transmisije - rekla je Filipović u jutarnjem programu emisije "Redakcija" na Kurir televiziji.

Koliko je trudnica od početka korone preminulo u Srbiji pročitajte ovde.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading