IMOVINA BEOBANKE U STEČAJU NA METI BIZNISMENA: Hteli da otmu 10 miliona evra! PLJAČKA SPREČENA U POSLEDNJEM TRENU

Autor:

Vesti

02.10.2021

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo finansija i odbor poverilaca reagovali u poslednji čas, pa je propala namera tajkuna da prigrabi vredno zemljište i objekte na Novom Beogradu.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

OVO BI IM BIO PLEN: Deo kompleksa na Novom Beogradu

U poslednjem trenutku sprečena je pljačka oko deset miliona evra, koja je trebalo da bude realizovana prodajom vrednog zemljišta na Novom Beogradu znatno ispod cene.

NA MALA VRATA

Iza svega stoje jedan poznati tajkun i pojedinci u Agenciji za osiguranje depozita, koji su, kako saznaje Srpski telegraf, pokušali da neposrednom pogodbom, bez saglasnosti odbora poverilaca, umesto na tenderu, ispod cene pomenutom tajkunu prodaju imovinu Beobanke u stečaju. Ali krenimo redom...

Deo imovine Beobanke u stečaju je i 11 objekata u centralnoj poslovnoj zoni Novog Beograda, ukupne površine veće od 38.000 metara kvadratnih, na građevinskom zemljištu površine 7,37 hektara. Najveći objekat je zgrada metaloprerađivačke industrije "Livnica FOM-IMT". Početna cena u postupku navodne neposredne prodaje bila je 16,5 miliona evra, dok je pomenuti tajkun na kraju hteo da isplati 21 milion iako se za ovaj kompleks, kako procenjuju dobri poznavaoci prilika na tržištu, može dobiti bar 30 miliona evra, odnosno desetak miliona više nego što bi biznismen dao da je prošao prljavi plan.

- Ideja je bila da se daleko od očiju javnosti, u neposrednom dilu, sve ovo prepusti biznismenu koji bi na tom prostoru napravio stambenoposlovni kompleks i zaradio ogroman novac. On se, inače, bavi delatnošću koja nema nikakve veze s gradnjom ili takozvanim ril istejt biznisom - objašnjava dobro upućeni sagovornik našeg lista i nastavlja:

- To bi tako i bilo završeno u skladu s obaveštenjem sumnjive pravne prirode od 28. maja ove godine, upućenog zainteresovanim licima kojim je, navodno, pokrenut postupak prodaje neposrednom pogodbom bez saglasnosti odbora poverilaca. Drugi igrači koji bi bili spremni da daju mnogo veći novac nisu ni znali šta se dešava i to bi tako prošlo da nisu reagovali odbor poverilaca i Ministarstvo finansija.

Prema informacijama do kojih je došao Srpski telegraf, posle reakcije odbora poverilaca Beobanke, u kom su istaknuti privrednici, bankari i, što je najvažnije, predstavnici državnih institucija, sprečena je ova prodaja ispod žita. Tako je Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Beobanke, obustavila postupak prodaje imovine.

Agencija: Stigla nova ponuda

U Agenciji za osiguranje depozita Srpskom telegrafu su potvrdili da je postupak prodaje neposrednom ponudom obustavljen.

- Nakon obustave postupka prodaje industrijskog kompleksa FOM "Nova livnica" agenciji je pristigla nova ponuda u iznosu od 26.000.000 evra, uz ostavljenu mogućnost za njeno poboljšanje.


U međuvremenu je raspisan regularan tender, na koji se javilo čak sedam ponuđača za koje se, prema raspoloživim informacijama, pretpostavlja da svi imaju jače ponude od one koju je izneo pomenuti tajkun. Njegova firma "Uzor promet", koja inače ima 400 evra kapitala i nema poslovnih prihoda u 2020, po dostupnim finansijskim izveštajima, naravno, nije se ni prijavila za javni tender. Međutim, tu priči nije kraj jer ovaj biznismen pokušava da spreči realizaciju tendera.

Republika

Foto: http://www.bg.pr.sud.rs/

Privredni sud

JAKE VEZE U SUDU

- Pozivanjem na moćnike i navodne veze u Privrednom sudu, on traži način da eliminiše ovih sedam regularnih ponuđača. Indikativno je, u tom svetlu, i ekspresno postupanje sudije Natalije Pejić Kordić po primedbama "Uzor prometa" i nastojanje da se sumnjivi postupak sprovede do kraja.

Prema tajkunovim očekivanjima, što nije ni krio, odbor poverilaca, koji je odgovoran da čuva interese svih poverilaca Beobanke u stečaju, trebalo je zajedno sa Agencijom za osiguranje depozita da prihvati njegovu ponudu, koja je dostavljena pre pokrenutog transparentnog postupka, i time zatvori sebi slučaj. Da se to desilo, šteta za poverioce i budžet države ne bi bila manja od deset miliona evra - zaključuje sagovornik Srpskog telegrafa.

U privrednom sudu ćute kao zaliveni

Privredni sud u dva navrata nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa. Pitanja smo, osim na sud, naslovili i na sudiju Nataliju Pejić Kordić, koja javnosti duguje objašnjenje zašto pokušava da progura prodaju neposrednom pogodbom koja bi oštetila poverioce i budžet Srbije, u koji ide oko 80 odsto novca od prodaje imovine Beobanke u stečaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Solo

02.10.2021 11:42

Bravo za Novinara koji je uspeo da precuje takav dil sa Natalijom Pejic Kordic koja pokusava da proguea sumnjivog biznismena iz verovatno novcanih razloga jer se sigurno uglavila u takav dil sa sumnjivim biznismenom. Ovo je samo jedan od takvih dilova koji je primecen i osujecen ali odgvor lezi u Agenciji za Osiguranje Depozita i naravno Sudijskog tela koje bi trebalo da objasni javno zasto se ovaj dil gura kad su drugi ponudili bolju cenu i bolje uslove. Kod nas je rasprostranjen nacin da se dilovi rade tajno i ko vise ponudi korupciskom telu taj ce i da dobije posao. To se isto desolo sa Nebojsom Stefanovicem i Kokezom njegovim krimi prijateljem gde su hteli da dobiju projekat na gradnji hala za Avione bez ikakvih tendera...Vucic mora da stane tim ljudima na put i pocne da ceslja Sudstvo i Tuzilastvo za sve pogresne postupke kije su presudili na stetu pojedinaca,firme ili drzave..

Odgovori 13 0