ZABRANA PROSLAVA: Opštine uvode nova ograničenja, u planu još 2 nepopularne mere

Autor: Republika

Vesti

22.09.2021

14:08

Srbija svakodnevno beleži veliki broj zaraženih korona virusom. Brojke se nikako ne smiruju, pa su pojedine lokalne samouprave u čekanju nove odluke Kriznog štaba o kovid propusnicama odlučile da na teritoriji svojih gradova mere pooštre.

Pixabay

Venčanje u doba korone

 

U glavnom gradu mere su jednake onim na teritoriji cele zemlje, pa su u Beogradu dozvoljena okupljanja do 500 ljudi i to samo uz odobrenje Kriznog štaba, maske su obavezne na zatvorenom javnom prostoru, prevozu... Slična situacija je i i u Nišu.

U Gradskom štabu za vanredne situacije kažu da su u Nišu su na snazi sve mere koje su na snazi u celoj Republici Srbiji. Ove nedelje zasedaće Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša.

Slično važi i za Novi Sad,koji je trenutno u zelenoj zoni, na snazi su epidemiološke mere kao i u celokupnoj zemlji, broj posetilaca ograničen je poštovanjem fizičke distance i nošenjem maski.

Ipak, budući da broj zaraženih raste, mnogi gradovi su otišli korak dalje i uveli nove mere na teritoriji svojih lokalnih samouprava. Pooštrenje se u najvećem broju slučajeva odnosi na okupljanja.

Novi Pazar

Prvi je "nogu povukao" Novi Pazar, koji je još pre desetak dana ukinuo sva slavlja na teritoriji grada.

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Pazaru doneo je naredbu kojom se zabranjuje organizovanje porodičnih veselja u ugostiteljskim objektima.

Ova naredba stupila je na snagu od ponedeljka 13. septembra i biće na snazi dok se epidemiološka situacija u gradu ne poboljša. Štab je ranije doneo odluku da đaci svih srednjih škola na teritoriji Novog Pazara pređu na on line nastavu.

Veliki broj zaraženih i uvođenje novih mera imao je i jednu pozitivnu posledicu - ovaj grad beleži sve više vakcinisanih, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.

Ljig

Sličnim stopama pošao je i Ljig. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije usled korona virusa, Štab za vanredne situacije Opštine Ljig apelovao je juče na građane da ne organizuju veća porodična slavlja i okupljanja u ugostiteljskim objektima i na privatnim posedima, dok se epidemiološka situacija ne stabilizuje.

- Na sednici Štaba za vanredne situacije Opštine Ljig razmatrana je trenutna epidemiološka situacija na području opštine i ista je ocenjena kao nepovoljna zbog čega se apeluje na sve građane naše opštine da ne organizuju veća porodična slavlja i okupljanja u ugostiteljskim objektima i na privatnim posedima, dok se epidemiološka situacija ne stabilizuje - navodi se na sajtu Opštine u izveštaju sa sednice Štaba.

Takođe, Štab za vanredne situacije Opštine Ljig pozivao je sve stanovnike koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što pre, da bi se sačuvalo zdravlje ljudi, s obzirom na to da se poslednjih dana beleži stalan porast broja zaraženih od korona virusa.

Užice

Užički gradski štab za vanredne situacije, pored postojećih koje je propisala država, planira da uvede još dve mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa – da se zabrani emitovanje žive muzike u periodu od 23 do 06 sati i da se rad svih objekata u kojima se organizuju javna okupljanja ograniči do 21 sat.

Razlog su, kako kaže dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, pogoršana epidemijska situacija u protekle četiri i nedelje i nepovoljne prognoze po pitanju istog.

Predlog ovih mera grad Užice je 15. septembra poslao Republičkom kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institut „Batut“.

Valjevo

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je doneo odluku da se u Valjevu odlažu sve javne manifestacije i sva druga javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru do poboljšanja epidemiološke situacije.

Takođe, obavezuju se pravna lica i preduzetnici koja organizuju javna okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru na striktno i dosledno poštovanje mera koje su određene Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Naredbom o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 i Naredbom o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – saopštio je Štab.

Komentari (0)

Loading