ANTIBIOTICI UZROKUJU RAK DEBELOG CREVA! Alarmanti rezultati studije predstavljene na Svetskom kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju!

Autor: Republika

Vesti

15.09.2021

17:13

Upotreba antibiotika dovodi se u tesnu vezu sa pojavom raka debelog creva, rezultati su nove studije predstavljene na Svetskom kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju o raku jednjaka 2021.

pixabay.com

Dokazano da antibiotici dovode do raka debelog creva

Rezultati ove studije pokazuju da ljudi, posebno oni mlađi od 50 godina, mogu da imaju povećan rizik od raka debelog creva zbog upotrebe antibiotika.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti napominje da su antibiotici korisni u lečenju određenih vrsta infekcija, ali ne onih uzrokovanih virusima. Dakle, oni nisu uvek potrebni, jer je telo ponekad sposobno samo da se odbrani od infekcije.

Stručnjaci širom sveta apeluju na racionalnu upotrebu antibiotika, a ova studija im je argument više. Naime, iako se sveukupno poslednjih godina učestalost raka debelog creva smanjila, porastao je broj slučajeva kolorektalnog karcinoma među osobama mlađima od 64 godine.

A, i sve je veća zabrinutost zbog ukupne prevalence kolorektalnog karcinoma kod mlađih osoba.

 

Komentari (0)

Loading