Pasuljem protiv raka debelog creva!

Autor:

Lifestyle

18.02.2020

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U mnogim krajevima mahunarke su sastavni deo svakog obroka. U njih spadaju sve vrste pasulja, grašak, bob, sočivo, leblebije, kikiriki, pa čak i boranija. Sve navedene namirnice su po sastavu jako slične, razlika je u vlaknima. Od njih se razlikuje samo soja koja sadrži svih 8 aminokiselina i savršen je izvor proteina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mahunarke u ishrani najbolje idu sa žitaricama, kaže ruski nutricionista Aleksandar Majašnikov. On ističe da kompletan obrok može biti samo kada su obe namirnice zajedno, jer je to kombinacija koja obezbeđuje potrebne aminokiseline.

Čovekov organizam nije u stanju da stvori esencijalne aminokiseline neophodne za njegovo funkcionisanje, one se jedino unose hranom, pa se obe grupe namirnica rado preporučuju, dodao je on.

VLAKNA UBRZAVAJU METABOLIZAM

Mahunarke kao obiman izvor vlakana, pružaju zaštitu od kancera debelog creva. Postoji više teorija koje objašnjavaju na koji način vlakna deluju protiv raka debelog creva. Jedna od njih tvrdi da vlakna ubrzavaju prolazak unete hrane kroz debelo crevo, a što brže prolazi kroz gastrointestinalni trakt, to je kraće izlaganje tkiva potencijalnim karcinogenima koji su oslobođeni još u stomaku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ODLIČNE U BORBI PROTIV DIJABETESA

Kod starijih osoba evidentna je tendencija razvoja otpornosti na insulin, tj. stariji organizmi su sve manje efikasni kada je reč o metabolizmu. To dakle važi i za iskorišćavanje glukoze, a dijabetes je bolest metabolizma koju karakteriše visok nivo šećera u krvi. Mahunarke sadrže složene ugljene hidrate, koji u organizmu sagorevaju polako i ravnomerno, za razliku od slatkiša koji sagorevaju takoreći trenutno. Tako mahunarke u ishrani pružaju dovoljno vremena insulinu da iskoristi glukozu.

VAŽAN SAVET

Mahunarke se ne smeju koristiti kao nekuvane jer sadrže belančevinu lektin koja izaziva mučninu, povraćanje i dijareju. Priprema mahunarki je jednostavna, 10 minuta je vreme koje je dovoljno za kuvanje.

RepublikaFoto: Photo by Amanda Lins on Unsplash
Foto: Ilustracija

RUSKI RECEPT od suvih mahuna za lečenje bubrega i bešike

Osim za regulisanje šećera, čaj od suvih mahuna dobar je i kod vodene bolesti, hroničnog reumatizma, problema sa bubrezima i bešikom, viška mokraćne kiseline i gubitka albumina kroz mokraću tokom trudnoće. Mahune se mogu koristiti same ili zajedno sa drugim lekovitim travama kao što su hajdučka trava i maslačak. Ukuvajte 200ml vode, stavite kašičicu suvih mahuna i poklopite. Nakon 10 minuta procedite čaj i popijte u većim gutljajima.

Snizite nivo holesterola pomoću mahunarki

U jednoj naučnoj studiji pokazalo se da svakodnevno konzumiranje 125 gr kuvanog pasulja vremenom utiče na smanjenje nivoa holesterola od 200 miligrama po decilitru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading