Lansiranje projekta "EuropeReadr" u Srbiji

Autor: Republika

Vesti

09.09.2021

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će u petak 10. septembra u 11 časova, u sklopu kulturnog programa predsedavanja Slovenije Savetu Evropske unije, na Trgu republike u Beogradu biti otvoren mobilni paviljon "EuropeReadr".

Republika

Foto: Manca Juvan

Projekat "EuropeReadr" počinje u petak, 10. septembra

Projekat "EuropeReadr" je najveći kulturni projekat za vreme slovenačkog predsedavanja Savetu EU. Osnovna ideja je uspostavljanje digitalne platforme (https://europereadr.eu/) sa besplatnim pristupom do 27 knjiga evropskih autora, na originalnom i engleskom jeziku, sa zajedničkom tematikom "Budućnost života".

Ambasada Slovenije i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu nadogradili su projekat i iskoristili kreativnost mladih studenata arhitekture za izgradnju paviljona koji će među građanima Srbije promovisati čitanje.

Uz podršku lokalnih partnera, sa besplatnim pristupom internetu, biće omogućen digitalni pristup knjigama, a za one koji vole miris knjige u paviljonu će se nalaziti i štampana izdanja, dostupna svima koji vole da čitaju, kao i svim prolaznicima, koje bismo želeli da ohrabrimo da počnu da čitaju.

Čitaoci će moći sami da odaberu da li će štampane knjige čitati u paviljonu ili će ih nositi kući besplatno. Istovremeno, imaće mogućnost da ostave i neku svoju knjigu koja im više nije potrebna. Na taj način će paviljon predstavljati mesto za razmenu knjiga.

Predviđeno je da paviljon bude postavljen do kraja oktobra (u zavisnosti od vremenskih uslova). Za to vreme će organizatori u saradnji s partnerima upriličiti različite manifestacije - predstavljanje knjiga i autora, dečje radionice, javno čitanje i slično.

Verujemo da je u današnje vreme, kada se sve dešava velikom brzinom, još važnije da nađemo trenutak za knjigu i sebe, čak i kad se nađemo u samom centru grada. Budućnost života je u čitanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading