ZBRKA OKO PRAVILA U ŠKOLAMA: Ko pravda časove ako dete nema koronu i šta ako mu je neko u kući zaražen

Autor:

Vesti

09.09.2021

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni nakon nedelju dana od početka nove školske godine, mnogim roditeljima, ali i nastavnicima, nisu potpuno jasna sva uputstva i preporuke za odvijanje nastave, ali još više sprečavanje širenja virusa u učionicama,

Republika

Foto: beograd.rs

Đaci u školi

 

Na društvenim mrežama, forumima, ali i iz ličnih iskustava prosvetnih radnika, roditelja i učenika, može se zaključiti da postoji određen pritisak i nezadovoljstvo zbog pojedinaca koji ne poštuju pravila. Recimo, "učenik pohađa nastava iako su mu dva člana uže porodice bolesna od kovida", a dolazak u školu pravda time što se "dobro oseća i nema simptome", piše Blic.

U svim školama koje smo kontaktirali, među kojima su i subotičke OŠ "Ivan Goran Kovačić", OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i OŠ "Matko Vuković", kažu da u tom slučaju učeniku nije potrebno nikakvo lekarsko opravdanje.

- Kada se to desi, roditelj javlja odeljenskom starešini da je u porodici neko oboleo od korona virusa. Učenik treba da bude u karantinu deset dana po preporukama Tima za školu i Instituta "Batut". Odeljenski starešina dalje podnosi izveštaj direktoru škole koji petkom šalje zbirno izveštaj Gradskom štabu. Istovremeno, dete i roditelji prate uputstva lekara, u smislu koliko treba da budu u izolaciji i okolnostima lečenja – rečeno je "Blicu" u više škola.

Prema istim preporukama, roditeljima se savetuju da ne šalju svoju decu u školu ako pokažu bilo kakve simptome kovida - kašlju, kijaju, imaju temperaturu... Mirjana Stevanović, direktorka OŠ "Matko Vuković", kaže da i to mogu da pravdaju roditelji.

- Takva situacija je regulisana pravilnikom škole u kome piše koliko i pod kojim uslovima roditelj opravdava u toku polugodišta. Našim pravilnikom do pet nastavnih dana može da opravda roditelj - kaže Mirjana Stevanović.

Republika

Foto: pixabay.com

Dečak u učionici

 

Ona dodaje da u svim vremenima, pogotovo u ovakvim kriznim, moramo biti okrenuti jedni ka drugima.

- Poverenje koje smo gradili moramo razviti još više. U interesu je dece naša dobra saradnja i međusobno razumevanje prosvetnih radnika i roditelja. Neće nam ništa rešiti pravilnici, niti zakoni ako nismo usvojili osnovni ljudski zakon: poštovanje i poverenje – poručuje Stevanovićeva.

Kako saznajemo, u mnogim školama, uz konsultaciju zdravstvenih radnika, pravilnikom su previđena tri dana koje roditelj može da opravda ukoliko dete ima prehladu, glavobolju, dijareju… U jednoj od obrazovnih ustanova koja je pravilnikom propisala pet dana mogućeg odsustva bez lekarskog opravdanja, saznajemo da ima dilema u vezi toga, jer se otvara i mogućnost zloupotrebe. Ipak, računa se na savest roditelja i da će oni opravdati izostanak do tri ili pet dana s pravim razlogom.

Međutim, ako roditelj bude česće koristio mogućnost da lično pravda izostanak iz škole, nastavnici s pravom mogu da postave pitanje zašto dete nije vodio kod lekara.

U jednoj od škola ističu da imaju strahovito velike izazove, jer kada roditelj javi da ima kovid i da dete mora u izolaciju, to je vrlo lako proverljivo, dokazi za to postoje, ali što se tiče drugog opravdavanja, kada je u pitanju dijareja, prehlada ili bilo šta drugo, zbog čega će dete posle nekoliko dana boravka kod kuće biti bolje, može biti zloupotreba za koje je teško utvrditi istinu.

- U slučaju stvarne prehlade i oporavka za tri ili pet dana dovoljno je da roditelj opravda, ali ako odvede dete kod lekara onda je tu jasna procedura i dobiće lekarsko opravdanje o čemu niko ne postavlja pitanja. Međutim, ako više od dva ili tri puta roditelj uvek pravda izostanak, to je već za sumnju.

Među školskom decom sve češće se beleže slučajevi novozaraženih đaka. Ako u jednom odeljenju ima dva i više obolela učenika svi prelaze na onlajn nastavu.

- Kada obole dva ili više učenika nastava je na daljinu, i narednih deset dana je tako. Zatim se ponovo pravi presek - objašnjavaju prosvetni radnici.

Lekari (ne) izdaju opravdanja

U dispanzerima i domovima zdravlja objašnjavaju da ne izdaju opravdanja deci ako su roditelji oboleli i da je dovoljno da roditelj obavesti razrednog starešinu da je učenik u karantinu. Lekarsko uverenje, odnosno opravdanje, izdaje se samo kada su deca bolesna.

Muke sa roditeljima zbog maski

Prosvetni radnici skreću pažnju na jedan detalj.

- Dobijamo primedbe roditelja zbog maske. Kažu nam, na primer, da dete ima alergiju zbog čega ne bi smeo da nosi masku, a znamo decu koja su nosila pre pandemije masku zbog polena, ali sada neće.

Ekskurzije mogu da se održavaju, ali pod jednim uslovom

Ministarstvo prosvete uputilo je dopis osnovnim i srednjim školama o održavanju ekskurzija i nastava u prirodi, u kome se navodi da se te aktivnosti mogu održati samo u slučaju da su škola koja organizuje putovanje i sredina u kojoj se putuje u zelenoj zoni.

Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred put, a najranije sedam dana i provere da škola i lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nisu u crvenoj zoni.

Dopis u škole je stigao nakon što se na nedavno rekreativnoj nastavi na Divčibarama koronom zarazilo skoro 30 đaka i dvoje učitelja iz OŠ “Milan Rakić” na Novom Beogradu.

U Kragujevcu više od 120 zaraženih đaka

U Kragujevcu je trenutno više od 120 zaraženih đaka zbog čega su srednje škole u ovom gradu prešle na kombinovanu nastavu, a nije isključeno da im se uskoro pridruže i stariji osnovci. Naime, u osnovnim školama registrovan je 71 oboleli učenik, a u srednjim njih 53 kod kojih je potvrđena zaraza.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Kragujevac od ukupnog broja zaraženih osnovaca 58 je u samom Kragujevcu, sedam u Aranđelovcu, četiri u Topoli i dva u Kniću. Pozitivno testirani đaci nalaze se u 24 škole, od čega čak 19 u Kragujevcu, po dve u Aranđelovcu i Topoli i jedna u Kniću.

Registrovani su korona klasteri u četiri škole, od kojih tri sa teritorije Kragujevca i jednoj iz Topole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading