DOKTOR NESTOROVIĆ PODRŽAO INICIJATIVU SRPSKOG TELEGRAFA: Ne terajte decu da nose maske!

Autor: Ana Đelić

Vesti

31.08.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova školska godina počinje u znaku konfuzije vezane za nošenje maski. Dok deo kriznog štaba na čelu sa doktorom Konom tvrdi da bi đaci morali da praktično sve vreme budu pod maskama, neke njihove kolege, kao i dobar deo javnosti, smatra da je ovo kontraproduktivno i nesprovodivo u praksi.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Branimir Nestorović nije za to da deca nose maske

Doktor Branimir Nestorović objasnio je za Srpski telegraf zašto deca ne bi trebalo da u školi sede sa maskama. 

- Već sam rekao da decu ostave na miru! U Skandinaviji i Švajcarskoj deca idu bez maski. Ona ne prenose virus, a to su u Švajcarskoj i dokazali u junu - kazao je doktor Nestorović koji je i ranije bio veliki protivnik oslanjanja na maske kao ultimativnu zaštitu od virusa. 

 - Maske koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi uopšte ne piju vodu. Mi se na taj način ne štitimo. Lično se nikada nisam plašio korone, moji pacijenti su deca. Njima treba podrška, zagrljaj. Ne možete dete ograničiti. Inače sam poznat kao doktor koji voli da se grli s pacijentima. Mislim da nije logično i normalno takvu prisnost među decom zabraniti - objasnio je poznati pulmolog. 

Virusolog dr Ana Gligić za Srpski telegraf kaže da je ova odluka o nošenju maski unela dodatnu pometnju u ionako nejasnu situaciju. 

- To što radi krizni štab ne znači ništa. Mora biti odluka ili-ili. Ili zatvorite škole ili pustite decu na miru. Škole moraju da rade kako treba! Metoda kreni-stani više ničemu ne vodi. Treba da se traže izlazi u hodu. To da deca nose maske, pa ih skidaju kad odgovaraju, pa vraćaju ničemu ne vodi. Ili da se zna da imamo maske kad god smo u kolektivu ili ih nemamo. Đaci treba da jedu, onda skinu maske, zato nema svrhe - kaže Gligićeva. 

Foto: Tanjug

 

Kon: Kad pričaju, neka nose maske 

Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba, objasnio je da deca moraju da nose maske prilikom ulaska u školu i sve dok dođu u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu. 

- U svojoj klupi, sve dok pričaju s drugarima takođe nose maske. Onog momenta kad čas počne i dete ćuti, može da skine masku i odloži je. Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku. Kada je na školskom odmoru u otvorenom dvorištu, u njemu može da bude bez maske, ali mora da vodi računa da nisu mnogo zbijena - navodi dr Kon.

Naša sagovornica objašnjava da je možda rešenje kriznog štaba kolektivno prokužavanje, među kojima je i najmlađa populacija. 

- Onda kada je trebalo da rade, nisu uradili! Rekli su da nas očekuje abnormalno veliki broj obolelih sada, a oslabili su mere na svim poljima, a i što se školaraca tiče. Možda im je cilj kolektivno prokužavanje. Englezi su radili to kada je bio veliki derbi, virus je bio oslabljen i pustili su da se narod prokuži. Pravo pitanje je da li i ovde po školama sada isto rade? Mislim da su nas sve zaludeli - navodi Gligićeva. 

Foto: Public Pintscreen

Ana Gligić ističe i da se delimično nošenje maski po školama nigde ne kontroliše

Doktorka odgovara i da se delimično nošenje maski po školama nigde ne kontroliše. 

- I mere koje su propisane ne kontrolišu se. Deci se nalaže da ponesu maske u školu, oni ih ponesu, ali ih odmah skinu. Ja živim prekoputa Dvanaeste beogradske gimnazije i redovno vidim decu. Ona izlaze na veliki odmor, niko ne nosi maske, niko ih i ne kontroliše, druže se. Niko ne kontroliše ni festivale, a kamoli škole. I nastavnici nisu više orni da kontrolišu, svima je korone preko glave! Šta je onda cilj? S druge strane, ne znam da li je svet raspoložen da i decu vakciniše. Nema stava za decu, ne samo kod nas već u celom svetu. Mi nemamo smernice jer nema dovoljno naučnih dokaza. Ali nas virus zeza od jedan na 100, vrti nas ukrug i menja ćud - završava Gligićeva. 
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Nikola

31.08.2021 20:08

Postujem doktora Kona i sve sto je uradio u najboljoj nameri u proteklo vreme, ali mislim da njegova price, prognoze, savete i preporuke vise niko ne zeli da slusa.

Odgovori 23 15
Zoran Nesic

01.09.2021 03:58

negde sam procitao da su maske u najboljem slucaju oko 10% uspesne u specavanju sirenja virusa, malo vise za model n95, po meni je to malo bez veze ali nisam strucnjak