KON JE IZNEO PREDLOG, STIGLA JE REAKCIJA: Otkrivamo šta će biti sa školskom godinom, OVO SU SVI DETALJI!

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

07.08.2021

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stav epidemiologa i člana kriznog štaba Predraga Kona da u školske klupe 1. septembra treba da sednu samo vakcinisana deca (odnosi se na starije od 12 godina), dok bi drugi đaci nastavu pratili onlajn, podigao je mnogo bure, ali to nije realan scenario.

Republika

Foto: ST/A. NALBANTJAN

Predrag Kon

Kako saznaje Srpski telegraf od izvora u Ministarstvu prosvete, školska godina počeće regularno, a dalje će se postupati u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Na nastavu će 1. septembra krenuti i osnovci i srednjoškolci. Jedino što bi moglo da poremeti ovakav razvoj događaja jeste eventualno rapidno povećanje broja zaraženih i hospitalizovanih. Ipak, kako kaže naš sagovornik iz ministarstva koji je u stalnom kontaktu sa članovima kriznog štaba, tako nešto se ne očekuje do kraja avgusta.

PRVO ANALIZA

Ovo, međutim, ne znači da će se nastava u potpunosti odvijati kao pre pandemije, s obzirom na to da bi učenici, od škole do škole, odnosno od odeljenja do odeljenja, prelazili na onlajn nastavu ukoliko se u razredu pojavi dvoje ili više zaraženih.

OVAKO ĆE POČETI GODINA

Svi kreću u školu 1. septembra, časovi traju 45 minuta. Na onlajn će se prelaziti od slučaja do slučaja, u školama i odeljenjima gde bude zaraženo dvoje u odeljenju, kao i u mestima koja budu označena kao žarišta zaraze.

Takođe, prelazak na onlajn predviđen je i u mestima koja budu proglašena za žarišta koronavirusa.

U rezervi su (pogledajte okvir) i drugi modeli koji bi, prema potrebi, bili aktivirani.

Kako kaže naš sagovornik, svima je jasno da je nastava na daljinu nepovoljno rešenje i da je za decu mnogo bolje da idu u školu. To su pokazali i rezultati probnog završnog ispita, pa su pitanja za maturu brže-bolje morala da budu prilagođena činjenici da onlajn učenje ostavlja dosta rupa u znanju.

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo prosvete

Foto: Ilustracija

Govoreći o onome što je izneo doktor Kon, ministar prosvete Branko Ružić rekao je juče da će taj resor odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući krizni štab.

Ono što, međutim, Konov scenario čini nerealnim jeste to što je broj vakcinisane dece u Srbiji praktično zanemarljiv i to se definitivno neće promeniti u skorije vreme.

- Ministarstvo će, kao i dosad, u saradnji s nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju u zemlji. Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji s kriznim štabom - naveo je Ružić, naglašavajući da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

JEDAN RASPUST

Inače, ove godine, baš zbog korone, usvojen je nešto drugačiji školski kalendar nego ranije. Tako više nema, posle šest godina, zimskog raspusta iz dva dela. Predah za đake i nastavnike je objedinjen i biće odjednom, od 31. decembra 2021. do 24. januara 2022.

Kon: Preteća situacija, vreme je za nove mere

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Cifra od gotovo 600 novozaraženih jeste iznenađenje jer su procene bile da će ta brojka ove nedelje ići do 500 na dnevnom nivou i zbog toga je očekivano uskoro i 1.000 novoobolelih dnevno, upozorio je Predrag Kon, dodajući da situacija polako prelazi u preteću. On je poručio da su najveće pretnje po epidemiološku situaciju javna okupljanja i slavlja, te nedovoljan broj vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta nas čeka na jesen i uvode nove mere.
- Povećava se reprodukcija virusa i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojki. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste. Prema mom mišljenu, to je već sada ozbiljno i trenutak je da se vidi da li će se smanjivati broj dozvoljenog javnog okupljanja, a sve preko toga bi bilo uz obavezno nošenje maske. To je mogućnost, ja ne mogu da licitiram, nakon konsultacija i dogovora će biti određeno, ali mora da se shvati da se situacija menja - rekao je Kon.
Na pitanje da li se može očekivati da Evropska unija skine Srbiju sa zelene liste, Kon kaže da tu nema dileme i da ćemo teže putovati.

REZERVNI MODELI

  • Kompletan prelazak na onlajn
  • Osnovci idu u školu, uz podelu svih odeljenja na dve grupe, srednjoškolci prelaze na onlajn
  • Osnovci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, uz podelu svih odeljenja na dve grupe, srednjoškolci prelaze na onlajn
  • Osnovci (ili samo mlađi osnovci) idu u školu, ostali naizmenično uče na daljinu i dolaze u školu (svakog drugog dana se dolazi u školu)

Dačić: Za Iran 50.000 vakcina

Predsednik parlamenta Ivica Dačić boravio je u Teheranu na inauguraciji novog predsednika Irana Ebrahima Raisija i izrazio zadovoljstvo nakon susreta s iranskim zvaničnicima, navodeći da će Srbija donirati 50.000 doza vakcina sputnjik-V ovoj azijskoj zemlji.
- Srbija i Iran su tradicionalno prijateljske zemlje, to datira još iz vremena bivše Jugoslavije - kazao je Dačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading