UVODE SE NOVA PRAVILA ZA ŠKOLE? Dr Kon: Vakcinisani đaci stariji od 12 godina da idu na nastavu, NEVAKCINISANI ONLAJN!

Autor:

Vesti

05.08.2021

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon govorio je o mogućim novim pravilima za đake kada počne školska godina.

Foto: printscreen/TV Happy

Predrag Kon

- Odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina jedino je logično rešenje koje vidim za početak školske godine. Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi - kaže u intervjuu za Kurir epidemiolog prim. dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19

On je istakao da odluku mora da donese Ministarstvo prosvete.

- Iako je preporučena, gotovo uopšte da nema vakcinacije dece starije od 12 godina. Kao epidemiolog tvrdim, i to je živa istina - pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih. I u Izraelu je to dokazano - kad se javi epidemija, kolektivni imunitet je uspešan samo kada je vrlo visok broj vakcinisanih. U momentu kada kreće epidemija, dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih i samo se dešava ono čemu smo sada svedoci - da se bolest menja i postaje daleko blaža. I tako vakcina deluje i na kraju krajeva smanjuje smrtnost, što je osnovni cilj. U situaciji kada nam raste broj zaraženih jedno od vrlo važnih pitanja je kako će se školski kolektivi rešavati.

Kon ističe da je za sada, kada se pogleda grafikon, broj zaraženih i dalje u blagom povećanju.

Kad se gleda grafikon, to je još uvek blago povećanje. Ali svakako smo u talasu, samo što je pitanje da li ćemo da ga nazovemo talaščićem ili ćemo reći "porast u ovom trenutku". Najvažnije je kako će dalje ići. U Beogradu je od sredine jula registrovano više od 20 zaraženih povratnika s odmora iz inostranstva. A samo u sredu bilo ih je sedam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading