NAJVEĆA POTRAŽNJA ZA ZANATLIJAMA, DEFICIT RADNIKA U IT: A evo za koji posao se plaća i do 2.000 evra!

Autor:

Vesti

08.07.2021

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanatlije najrazličitijih profila, vozači, programeri i radnici u IT industriji kao i medicinari ne treba da brinu za zaposlenje pošto je potražnja za njima na tržištu rada u Srbiji velika, pokazuje istraživanje Republike.

RepublikaFoto: Pixabay
Foto: Ilustracija

Kako objašnjava Miloš Turinski iz Infostuda, stanje na tržištu rada bilo je pogođeno pandemijom koranavirusa, ali se polako ali sigurno oporavlja.

- Tržište rada ponovo skroz funkcioniše kao što je bilo i pre same pandemije. U nekim segmentima funkcioniše i bolje. U tom smisli da je sada više oglasa za zapošljavanje. Takođe, možemo da konstatujemo da je sve više i radnika koji traže posao i konkurišu - konstatuje naš sagovornik.

89.582 dinara iznosila je prosečna plata u Srbiji u aprilu 2021. godine

* Podatak Republičkog zavoda za statistiku

Kako on objašnjava, zanatski poslovi su visoko cenjeni, a poslodavci su spremni da izdvoje i do skora nezamislive svote novca kako bi zaposlili kvalifikovane radnike.

Jedan od podataka koji će možda delovati šokantno jeste taj da je jedan poslodavac bio spreman da za dobrog majstora plati do 2.000 evra uz plaćen smeštaj.

Zanatlije definitivno ne trebaju da se brinu. U ovom momentu velika potražnja je za frizerima i kuvarima, a pored njih traže se i automehaničari, vodoinstalateri, stolari, autolimari... Pre dva dana je objavljen oglas za posao od strane poslodavca u Beogradu da se traži vodoinstalater, gde se nudi plata od 2.000 evra plus smeštaj. Pošto je ponuda nesvakidašnja došli smo do toga da pitamo poslodavca da li je to tačno. On je odgovorio da jeste i da je, pošto ne može da nađe kvalitetnog radnika, spreman i da plati te pare - navodi naš sagovornik.

64 948 dinara iznosila je prosečna zarada u Srbiji bez poreza i doprinosa

* Podatak Republičkog zavoda za statistiku

Prema njegovim rečima, zaposleni u IT sektoru pandemiju korone gotovo da nisu ni osetili, već su radili punom parom.

- IT sektor i dalje raste i stalna je potreba za novim radnicima - ističe naš sagovornik.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za prvi kvartal stopa zaposlenosti u Srbiji iznosi 46,3 %, dok je stopa nezaposlenih mladih od 15 do 24 godina 32,2 %.

Sa druge strane, stopa stanovništva van radne snage je 46,9 %.

 

Zaposleno više medicinara

Prošla 2020. godina je definitivno jedino dobro donela medicinarima, pogotovo mladim, koji su dobili priliku da se zaposle i ostanu u svojoj zemlji umesto da idu u inostranstvo što je bio slučaj ranijih godina.

- Jedina stvar kome je pandemija donela dobro je našim medicinskim radnicima. I to je jedina dobra stvar sa pandemijom. Kako je pandemija došla imali smo u dva navrata masovna zapošljavanja, što je jako dobro, i voleli bismo da to tako i ostane. Ako kojim slučajem dođe do još jednog talasa korone, ne bi nas iznenadilo da se radnici dodatno zaposle - naveo je naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading