NA PROVERI I POREKLO IMOVINE SUDIJA I TUŽILACA! Formira se Međunarodni sud za visoku korupciju!

Autor: Republika

Vesti

07.07.2021

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podvlači da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na 32. specijalnom zasedanju održanog u junu mesecu ove godine, donela Deklaraciju o borbi protiv korupcije na međunarodnom nivou, gde nije isključeno ni formiranje Međunarodnog suda za visoku korupciju.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, pojašnjava da su UN donele međunarodni politički dokument koji prepoznaje izazove i ograničenja u otkrivanju i sankcionisanju visoke korupcije, gde se otvara mogućnost formiranja Međunarodnog suda, poput Haškog tribunala, pred kojim bi se dokazivali i sankcionisali slučajevi visoke korupcije u svim državama sveta.

Spasić dalje napominje da postoji potreba da se, u skladu sa stavovima UN-a, za početak provere najranjiviji delovi pravosuđa u Srbiji, posebno poreklo imovine sudija apelacionih sudova u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i poreklo imovine sudija viših sudova i viših tužioca i njihovih zamenika u ovim mestima. Takođe, treba pod lupu staviti poreklo imovine i sudija i tužioca i njihovih zamenika u posebnim odeljenjima Višeg suda u Beogradu.


Kako je Spasić dalje naveo, poziva Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da podrže ovu inicijativu, najpre zbog poverenja građana u pravosuđe. 


Spasić poziva VSS i DVT da od Agencije za sprečavanje korupcije pribave podatke o kršenju antikorupcijskih zakona od strane sudija i tižilaca i da pokrenu postupke za njihovo razrešenje, jer njihov ostanak u pravosuđu nije u duhu deljenja pravde i vladavine prava, o čemu će Savet dati podršku.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading