6 NAČINA DA SE ZAŠTITITE OD INTERNET ZLOSTAVLJAČA! Obavezno ih pokažite deci, oni su najčešće meta

Autor:

Vesti

07.07.2021

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji nekoliko načina da se zaštitite od zlostavljača na internetu, a ukoliko nijedan ne zaustavi osobu koja vas uznemirava, sa dokazima treba da se obratite policiji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Deca, ali i odrasli u različitim sferama života mogu da se susretnu sa zlostavljačima, a dobro treba obratiti pažnju i na one koji vrebaju putem interneta. Iz Fondacije Tijana Jurić u nekoliko koraka objasnili su kako možemo da se zaštitimo od predatora na internetu.

1. Prvi korak uvek jeste blokiranje. Na taj način predator neće moći da dođe do vas ili vašeg deteta.

2. Ako i pored blokiranja osoba napravi novi profil i nastavi da vas uznemirava, obavezno prijavite profil platformi na kojoj vam zlostavljač piše.

3. Ono što je jako bitno jeste i da printskrinujete i na taj način sačuvate u svojoj galeriji poruke koje vam je predator slao, kako biste ih imali kao dokaz.

4. Sačuvajte link do profila. Predator na aplikaciji ili društvenoj mreži može da promeni ime ili nadimak, ali link koji vodi do njegovog profila je jedinstven i ne podleže promenama.

5. Ukoliko blokiranje i prijava platformi ne pomognu i osoba nastavi da vas uznemirava, sa slikama razgovora i linkom do profila uputite se u policiju i prijavite zlostavljača.

6. Sadržaj koji prikazuje nasilje, zlostavljanje, pogotovu ono koje se vrši nad decom, možete da prijavite i Net Patroli, platformi za uklanjanje štetnog sadržaja sa interneta.

Broj dece i mladih koji svakodnevno koriste internet je u stalnom porastu, i u svetu i kod nas. Internet je necenzurisani izvor informacija koji nije uvek primeren deci.

Rizika pri korišćenju interneta ima mnogo i veoma je bitno na koji način i u kojoj meri deca i mladi koriste internet jer svaki od tih rizika može da dovede do mnogih, mahom mentalnih, poremećaja.

Deca koja su pretrpela bilo kakav vid nasilja postižu slabiji školski uspeh, što kasnije može uticati da decu to sprečava da na pravi način doprinesu društvu i na taj način posredno remeti napredak i razvoj čitavih zajednica. Poremećaji ponašanja su češći kod dece koja su bila izložena sadržajima koji nisu prilagođeni njihovim godinama, čak se i javlja veći rizik za probavanjem opojnih sredstava, alkohola kao i upuštanje u rizične seksualne odnose.

Broj pristiglih prijava od početka godine je dosegao oko 100 prijava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading