Više od 500.000 PREGLEDA u UC i Poliklinici tokom PANDEMIJE!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.07.2021

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urgentni centar i Poliklinika UKCS od početka pandemije, prošle godine, do kraja juna broje više od pola miliona pregleda, a samo u 2021. godini više od 100.000 hiljada pacijenata prošlo je kroz Urgentni centar, istakli su direktori tih ustanova, doc dr Marko Ercegovac i dr Snežana Polovina.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

I pored toga što je trenutno u toku izgradnja novog Kliničkog centra u sklopu koje se gradi i nova zgrada Poliklinike, a istovremeno se vrši i rekonstrukcija stare zgrade te ustanove, sve ambulante su premeštene ili u krug Kliničkog centra, ili na punktove pri domovima zdravlja, te pacijentima pregledi i kontrole nisu uskraćeni, kaže direktorka Poliklinike UKCS dr Snežana Polovina.

- Pacijenti sada dolaze na preglede koji se zakazuju regularno preko domova zdravlja pošto je ponovo aktiviran sistem zakazivanja. To što su pacijenti sada usmereni da idu na različite punktove, ne znači da je njima bilo šta uskraćeno, kompletna dijagnostika je nastavila da radi ili u staroj zgradi Poliklinike ili na novim lokacijama o čemu su pacijenti obavešteni - poručuje dr Polovina, a povodom kritika pojedinih opozicionih stranka o otežanom funkcionisanju ambulanti.

Dodaje da je obaveštenje građanima dostupno na ulazu u bivšu zgradu Poliklinike, kao i da je postavljeno na sajt Kliničkog Centra Srbije, te da pacijenti mogu da se raspitaju i preko mejla i kontakt telefona.

- Pacijenti su sada zadovoljni i moram da kažem da su i za vreme pandemije pacijenti imali mogućnost da stupe sa nama u kontakt preko telefona ili preko maila - objašnjava ona.

Kada je reč o radu Poliklinike za vreme pandemije, direktorka kaže da ta ustanova nije imala slobodan dan, te da je pacijentima svakodnevno pružana sva potrebna nega.

- Od početka pandemije, Poliklinika UKCS nije prestajala sa radom, tako da smo tokom prošle godine u Poliklinici obavili 417.000 pregleda. Ove godine za prvih šest meseci bilo je 180.000 pregleda, dakle mi dnevno i dalje pregledamo oko 2.000 pacijenata - ističe dr Polovina.

Radovi na novoizgrađenom Urgentnom Centru trebalo bi da se završe do kraja godine, a direktor Urgentnog Centra UKCS dr Marko Ercegovac kaže da će ta zgrada itekako uticati na bolju organizaciju posla i veći broj pregleda.

- Od početka godine, skoro 100.000 hiljada pacijenata prošlo je kroz Urgentni centar. Nova zgrada znači bolju organizaciju posla, a poslednjih šest meseci smo se trudili da napravimo profilisanje stepena hitnosti, koji pacijenti su manje a koji više hitni i prioritet Urgentnog centra. Nova zgrada i novi prijemno trijažni deo je napravljen na taj način da i oni manje hitni imaju stepen prioriteta - objašnjava direktor dr Ercegovac.

Od podseća da je za vreme pandemije, pored VMA jedino još Urgentni Centar radio kao non kovid bolnica, te da je zahvaljujući dobroj trijaži sprečeno širenje virusa unutar same ustanove.

 - Urgentni centar preuzeo je najveći teret jer je među non kovid pacijentima bio ogroman broj onih koji su došli a nisu znali da su pozitivni. Ta važna rana trijaža je napravila ne samo da se ne zaraze pacijenti, već i da se virus ne širi među samim osobljem -istakao je dr Ercegovac.

On naglašava da je Urgentni centar svoj rad nastavio kao i pre kovida, te da primaju i one pacijente koji nisu u mogućnosti da odu u drugu bolnicu.

- Kao što smo za vreme kovida dominirali sa non kovid pacijentima ne samo za Urgentna stanja, već za i one koji nisu imali mogućnost da dobiju adekvatno zbrinjavanje, mi smo nastavili kao i pre pandemije pa i sada veliki broj pacijenata koji nisu hitni dolaze kod nas iako su bolnice u kojima se inače leče izašle iz kovid sistema - zaključuje on.

Inače, novi Klinički centar biće najsavremeniji i najveći u ovom delu Evrope, a očekuje se da od sledeće godine prima i prve pacijente.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading