POSEBNO SE PAZITE JEDNE STVARI: Pogledajte VAŽNE savete lekara za navike tokom TROPSKOG talasa!

Autor:

Vesti

06.07.2021

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srećnici su oni koji se nalaze na moru, pored reka, u banjama ili na planini, ali kako da prežive oni koji su, bar za sada, “osuđeni” na boravak u gradu na plus 40, okruženi asfaltom, u gradskom prevozu sa dnevnim obavezama koje moramo da završimo.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Još u junu obarali smo temperaturne rekorde, kratkotrajno osveženje mnogi nisu ni osetili, a već nam sledi novi vreli talas. Meteorolozi najavljuju da će ovo leto biti toplije od uobičajenog sa nekoliko talasa sa veoma visokim temperaturama. Zato se treba dobro pripremiti.

Lekari savetuju da se u najtoplijem delu dana – od 10 do 16 časova – ne izlazi iz kuće, i da će nas to najbolje sačuvati od toplote i neželjenih posledica.

Međutim, ako morate da idete napolje, kako ne biste kolabirali sa sobom nosite nešto slano, nešto slatko i obavezno flašicu vode, poručuju iz Hitne pomoći.

Obucite laganu garderobu od prirodnih materijala, stavite naočare za sunce i šešir. Čak i tako “naoružani” birajte hladovinu i klimatizovan prevoz.

Nije lako ni onima koji ostaju kod kuće. Treba pripremiti obroke, a po ovako visokim temperaturama ne uključuje nam se šporet.

Šta onda pripremiti za doručak, ručak i večeru što će nam pomoći i da se rashladimo?

Možemo da pojedemo neki lagani smuti, na primer, napitak od banana, koštunjavog voća i sojinog mleka ili priuštite sebi neki detoks, poput čaja od majčine dušice, koji je dobar antioksidans i leti može da nam pomogne.

Kada je vruće, posebno treba izbegavati alkohol i gazirana pića. Najbitnije je da u ishranu uključimo što više povrća, da jedemo žitarice za doručak i da jedemo voće koje ima puno vode – jabuke, dinje, lubenice – sve ono što nas rashlađuje.

Sladoled je uvek asocijacija na visoke temperature, a oni koji vode računa i o kilaži mogu sami da naprave zdraviju varijanti od komadića omiljenog voća.

Vrućine najviše problema zadaju trudnicama, starijima i bebama

Kada je termometar dosegne “crveno usijanje”, najviše problema imaju trudnice, stariji ljudi i bebe. Njima je potrebna posebna pažnja, da bi što lakše podneli velike vrućine.

Iz savetovališta “Halo beba” upozoravaju da toplo vreme i vrućine mnogo više smetaju deci nego odraslima. Preporučuju da se tokom letnjih meseci beba iznosi u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Iz tog savetovališta napominju da su ovih dana zvali roditelji čija su deca dehidrirala, kolabirala, kojima je pozlilo.

- Ukoliko dođe do toga, dajte detetu vodu, stavite ga da legne i obratiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Zaista je veliki broj dece kojima ovo vreme ne prija - kažu u “Halo bebi”, prenosi Objektiv.

Oprez prilikom ulaska u vodu

I onima koji gradsku vrućinu žele da ublaže na rekama i bazenima, savetuje se oprez. Ne preporučuje se da zagrejani uskaču u vodu jer je ona koliko god bila topla, ipak dosta hladnija od tela.

Kako biste izbegli neželjene situacije, najpre pokvasite ruke i noge i lagano ulazite u vodu, a spasioci posebno apeluju na građane da ne precenjuju svoje mogućnosti i upuštaju se u preplivavanje jezera i reka.

Neizvesna situacija zbog korone, uticala je na to da ne planiramo letovanje tokom cele godine, već su se mnogi odlučili da negde krenu u poslednjem trenutku.

Kad ulazite u automobil, važno je da vozač bude odmoran i da automobil bude rashlađen. Jedan od trikova koji vam može pomoći da rashladite automobil je da otvorite prozor na suvozačevom mestu, a da vozačeva vrata otvarate i zatvarate, na taj način spustiće se temperatura u zagrejanom automobilu.

Tako da uz klimu putovanje može da bude i bezbedno i prijatno. A letovanje u ovom vrelom julu još prijatnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading