MORATE IH HITNO ZAMENITI! Povučen proizvod iz obavezne opreme u automobilu zbog RIZIKA PO VOZAČE!

Autor: Republika

Vesti

02.07.2021

06:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dva odvojena opoziva sa srpskog tržišta se povlače reflektujući prsluci dva proizvođača, objavljeno je na portalu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Reč je o bezbednosno-reflektujućem prsluku koji pokriva torzo korisnika a koji prema našem zakonu spada u obavezan deo automobilske opreme.

U prvom slučaju reč je o prsluku Yongkank City Houyuan & Trade Zhejiang iz Kine.

Kako se navodi u obrazloženju Ministarstva, proizvod "ne zadovoljana potrebne standarde u pogledu performansi boja i fotometrijskih performansi refleksije, te kao takav predstavlja rizik za korisnike jer se prilikom upotrebe proizvoda ne obezbeđuje dovoljna vidljivost korisnika, naročito u uslovima smanjene vidljivosti, što može dovesti do saobraćajnih nezgoda i ozbiljnih povreda učesnika u saobraćaju".

Kao zaštitna mera se navodi "povlačenje proizvoda sa tržišta, opoziv proizvoda od krajnjih korisnika i zabrana isporuke na tržište".

Drugi reflektujući prsluk koji se našao pod lupom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija je firme Avdo Paolo LTD, a kao zemlja porekla navedena je Bugarska.

Kako se navodi, on "nema adekvatno svojstvo da reemituje svetlost, odnosno da vizuelno signalizira prisustvo lica koje ga nosi, što mu je i osnovna namena".

I u ovom slučaju propisana je mera povlačenja proizvoda sa našeg tržišta.

Na ova dva proizvoda upozorio je NEPRO sistem za hitno uzbunjivanje, putem kojeg Ministarstvo obaveštava potrošače u Srbiji o potencijalno opasnim proizvodima na tržištu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading