DOKTOR KON PREDVIĐA DA ĆE PANDEMIJA TRAJATI GODINAMA: A onda se stručnjak obratio Milanku Šekleru!

Autor: Republika

Vesti

30.06.2021

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je u Novom danu da je delta soj koronavirusa postao dominantan u svetu, i da ukoliko želimo da ga dočekamo spremni, što više građana mora da se vakciniše i da vakcinisanje mlade populacije glavni zadatak u narednom periodu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

- Virus je opstao, on će biti sa nama, pandemija će se nastaviti godinama - istakao je on.

Inače, broj zaraženih virusom korona se smanjuje, mere su popuštene, ljudi su se opustili, a tokom leta najavljeno je održavanje više festivala. Kon, međutim, upozorava na mogućnost porasta broja obolelih od jeseni i na dolazak novog soja virusa korona.

- Jasno je da ovo nema šanse da stane sa ovakvom vakcinisanošću. Nema šanse ni da stane sa ovakvom opuštenošću - poručio je Kon i dodao da sa takvom situacijom mi dočekujemo novi soj koji je u zemljama gde je visoka stopa vakcinisanosti (Izrael, Velika Britanija) „počeo da pravi ozbiljne probleme".

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Pexels

- Moramo da se dozovemo pameti i da shvatimo da mladi imaju odnos prema imunizaciji koji je potpuno drugačiji u odnosu na onaj koji imaju stariji, i da mladi preko interneta upijaju antivakcinalne poruke - rekao je on.

Napominje da mlada populacija ima stav „kao da je gotovo sve, a nije gotovo ništa".

On misli da ne može da nam se ponovo desi siutuacija da imamo po pet ili šest hiljada zaraženih dnevno.

- Mi možemo da kažemo da imamo mirnu situaciju, koju ćemo imati tokom leta, ali, sa ovakvim ponašanjem nije nemoguće da će i pre jeseni početi porast broja zaraženih, ali ne očekujem da će to biti značajno. To je nemoguće, i to bi značilo da se pojavio potpuno novi virus - podvukao je Kon.

Komentarišući izjavu Šeklera o mogućih 4.000 zaraženih na dnevnom nivou, Kon kaže da je ta brojka „pojačana", ali napominje da broj zaraženih može preći 1.000.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading