MINISTARSTVO REAGOVALO: Hitno dostaviti dokaze o zlostavljanju dece!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.06.2021

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pozvalo je danas grupu nevladinih organizacija, koje su iznele tvrdnje o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, da neodložno i hitno dostave jasne dokaze o tim navodima.

Foto: Ilustracija

Kako je navedeno u saopštenju, iznošenje "paušalnih tvrdnji" o tako ozbiljnom kršenju zakona i standarda, bez dostavljanja jasnih dokaza, krajnje je neodgovorno i neozbiljno.

Ministarstvo ukazuje da su svi oblici nasilja i zlostavljanja strogo zabranjeni i da je neophodno da svi koji imaju saznanja o tome prijave takve slučajeve i dokaze Inspekciji socijalne zaštite ili nadležnom pokrajinskom sekretarijatu.

Dodaje se da Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti, redovno sprovodi inspekcijske nadzore u kojima utvrđuje i kontroliše uslove života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalne zaštite.

Tokom ove i prošle godine sprovedena su 163 inspekcijska nadzora i utvrđeno je da ustanove za smeštaj u određenim slučajevima nisu ispunjavale strukturalne standarde u pogledu broja i strukture zaposlenih i prostora i opreme.

U navedenom periodu nije utvrđena pojava nasilja nad korisnicama i njihovog zlostavljanja, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da je i Zaštitnik građana od početka godine u svojstvu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obišao šest ustanova socijalne zaštite i da nije imao ozbiljne primedbe na njihov rad i zaštitu prava korisnika.

U proceduri je Nacrt zakona o zaštiti prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, koji treba da unapredi položaj korisnika.

Da podsetimo, u jednoj od objavljenih publikacija "Zaboravljena deca Srbije", navodi se da deca i mladi bez roditeljskog staranja imaju neadekvatne uslove, te da su zlostavljana i diskriminisana u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading