DIREKTOR PETNICE SE OGLASIO POVODOM ZLOSTAVLJANJA: Užasno mi je! Obrisali smo SVE fotografije jer smo mislili da štitimo decu...

Autor:

Vesti

24.06.2021

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet žrtava odlučilo je da progovori o seksualnom nasilju doživljenom u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine. Nedeljnik "Vreme" objavio je u današnjem broju njihove ispovesti, uz zabrinjavajuć podatak da žrtava verovatno ima mnogo, mnogo više.

RepublikaFoto: Promo foto
Vigor Majić

Prethodno smo saznali da je čovek poznat kao S. koji je u Petnici važio za autoritet, primoravao maloletnice u Petnici da se skidaju dok ih on fotografiše, verbalno ih je unižavao, terao da piju alkohol, a u nekoliko navrata i fizički pokušavao da dobije šta je hteo.

Jedna od žrtava je istakla da su svi u Petnici znali za ovo, ali da je jedina reakcija bila da su pojedini ljudi prestali da šalju polaznice same kod S. već isključivo u pratnji - i to nakon incidenta kada je devojka vrišteći istrčala i S. kancelarije i rekla da joj je tražio da je slika i da spusti bretelu, pa sam krenuo da joj to uradi. Uprava Petnice, odnosno, tadašnji direktor Vigor Majić i sadašnji direktor Nikola Božić delimično ili u potpunosti negiraju da su im bili poznati detalji ovog događaja. Majić kaže da je dobijao samo žalbe na verbalnu grubost.

- Tad smo od rukovodilaca čuli da S. fotografiše i da deci to smeta. Nismo čuli ništa o seksualnom nasilju, ali jesmo da je neprijatno, grubo, da ima grubih reči. Nismo imali predstavu da tu ima ozbiljne agresije i ovoga (seksualnog nasilja). Nisam čuo ni za kakvo vrištanje i izletanje u dvorište. Odmah sam razgovarao sa njim, negirao je da je bilo ičega drugog osim problema sa tekstovima, da deca teško prihvataju njegove sugestije, i obećao je da neće više biti problema. Poverovao sam mu. Bio sam uverene da je reč o usamljenom incidentu koji nije imao seksualnu konotaciju. Nisam prepoznao problem - otkrio je Vigor Majić za Vreme.

On je istakao da je verovao da je Majić suicidalan, a to je govorio i žrtvama koje su mu se obraćale.

- U vreme kad smo odlučili da ga izbacimo, on ima blizu 60 godina, vraća se u Valjevo, ostaje bez posla. Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakta s decom.Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo da radi 'Petničke sveske', bio je jako pedantan u tome - rekao je Majić i dodao da je jedina žalba rukovodioca i saradnika isto uvek bila u vezi sa grubosti prema polaznicima.

"Par puta u domenu grubosti u ophođenju, nefokusiranosti na ono što radi. Mislili smo da smo to rešili tako što su saradnici išli sa decom."

Kada su 2017. godine prvi put čuli svedočenje jedne žrtve, prelomili su...

"Ispričala nam je svoj ekstremno iskustvo. Bila je jako uznemirena i shvatili smo da je vrag odneo šalu. Prelomili smo, više nije bilo nikakve rasprave, glasanja, samo kako to da uradimo, da ga sklonima, a da nam niko ne napravi pravni problem, pa da preko suda bude vraćen. Rekao sam mu da mora da ode iz Stanice. Da završi ono što je započeo u smislu sređivanja radova i da zauvek ode. Bilo je bolno i teško, on je delovao vrlo depresivno."

Majić je otkrio da su mu se tri žrtve pomenutog S. javile, ali da je dobru komunikaciju ostvario samo s jednom. Priznao je da nije znao kako da se ophodi i rekao da da zna da je pogrešio u pristupu, jer ih je i zvao da dođu u Petnicu da drže edukaciju.

"Meni su njihovi mejlovi bili šok. Mislio sam da je ova jedina situacija iz 2017. godine bila jedina."

Otkrio je i šta se dogodilo s fotografijama koje je S. slikao, a čiji sadržaja je traumatičan za žrtve.

- Mi smo ceo računar uzeli i reformatirali. Nismo ga pregledali. Verovali smo da ćemo tu videti stvari koje nisu u redu i da to ne treba više da postoji. Mislili smo da štitimo decu - rekao je Majić i dodao da sada veruje da je S. nasilnik, prenosi Mondo.

"Sada verujem. I to je strašno. Užasno mi je. Verujem im."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading