RASKOL MEĐU MILIJARDERIMA: VOREN BAFET OKRENUO LEĐA GEJTSU! U njegovu Fondaciju je upumpavao na milijadre dolara!

Autor: Republika

Svet

24.06.2021

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voren Bafet, čuveni filantrop i čovek koji se obavezao da će 99 odsto bogatstva procenjenog na 86 milijardi dolara dati u dobrotvorne svrhe, napustio je mesto u Fondaciji osnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa, ne želeći da otkrije razloge za taj potez.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Gejts i Voren Bafet 

Voren Bafet (90), američki milijarder i jedan od najuspešnijih investitora na svetu, čije bogatstvo iznosi 86 milijardi dolara, napustio je mesto u Fondaciji Bila i Melinda Gejts, preko koje je u dobrotvorne svrhe dao na milione dolara, ne želeći da otkrije razloge za taj potez.

Kako je kratko saopštio taj filantrop, koji se obavezao da će pokloniti čak 99 svog bogatstva, već duže vreme on je "neaktivni član Fondacije", zbog čega je rešio da u njoj podnese ostavku. Dodao je i da u potpunosti podržava izvršnog direktora Marka Suzmana i da su im se ciljevi "100 odsto poklapali", ali da sebe jednostavno više nije video u toj organizaciji. 

Uprkos tome, Bafet je najavio će Fondaciji Gejts i četiri sestrinske dobrotvorne organizacije donirati 4,1 milijardu dolara, odnosno 15,2 miliona vredne deonice svoje kompanije Berkšir Hatavej, što je u sklopu njegovog obećanja o doniranju najvećeg dela bogatstva. 

Inače, od 2006. Bafet je donirao više od 41,5 milijardi deonica Berkšira, a 32,7 miliona je otišlo Fondaciji Gejts. 

- Tokom mnogih decenija prikupio sam gotovo neshvatljivu svotu jednostavno radeći ono što volim. Društvo ima koristi od mog novca, ja nemam - rekao je ranije Bafet. 

Gejts se nakon saopštenja Bafetove odluke zahvalio tom filantropu na dugotrajnom prijateljstvu, naglasivši da će prema njemu uvek imati dubok osećaj odgovornosti.

Da Bafet nije donirao većinu svog bogatstva, njegova vrednost bila bi otprilike jednaka onoj koju ima Džef Bezos, osnivač Amazona, koji je najbogatiji čovek na svetu, sudeći po listi magazina Forbs. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading