Pašalić: VIDLJIVI POMACI U ZAŠTITI PRAVA LGBT OSOBA

Autor: Republika

Vesti

27.06.2021

13:16

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom 27. juna - Međunarodnog dana ponosa, da su u zakonodavnom smislu učinjeni vidljivi pomaci na unapređenju položaja LGBT osoba u Republici Srbiji ali i da su neophodne dalje izmene važećih propisa kako bi se poboljšao kvalitet života i ostvarivanje prava ove ranjive društvene grupe.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

- Zabrana diskriminacije na osnovu polnih karakteristika je sadržana u novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, dok su zabrana diskriminacije interseks osoba na osnovu polnih karakteristika i eksplicitna zabrana diskriminacije dece po istom osnovu uvršteni u Zakon o zabrani diskriminacije, na sugestiju Zaštitnika građana - rekao je Pašalić.

Pašalić navodi da Institucija kojom rukovodi već godinama radi na iniciranju bolje sistemske zaštite LGBT osoba koje se i dalje susreću sa diskriminacijom, zlostavljanjem i nasiljem, kao i da su tokom pandemije uočeni zdravstveni i ekonomski izazovi sa kojima su se susretale osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

- Potrebne su izmene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se LGBT osobe uvrstile u kategoriju korisnika u osetljivom položaju, kao i Zakon o udžbenicima koji bi sadržao eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstiče formiranje predrasuda i stereotipa - naveo je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je podsetio da je u aprilu ove godine Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dostavio mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednica kao i da je zatražio da se što pre pravno urede posledice prilagođavanja pola i rodnog identiteta.

- Već duže vreme ukazujem i na potrebu izmene Krivičnog zakonika kako bi se 

krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirala kao dela rasizma i netolerancije. Pripadnicima LGBT zajednice treba da bude omogućeno da uživaju u potpunosti svoja prava - izjavio je Pašalić.

Komentari (0)

Loading