KONTROLA ZAŠTITNIKA GRAĐANA POVODOM IZBORA UDŽBENIKA U ŠKOLI "OSLOBODIOCI BEOGRADA"

Autor: Republika

Vesti

11.06.2021

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana je, posle pritužbi roditelja učenika Osnovne škole "Oslobodioci Beograda“ da je škola odbila njihovu molbu da zbog teške materijalne situacije odobri korišćenje besplatnih udžbenika makar za pojedine predmete, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove beogradske škole.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Pašalić

Zaštitnik građana, zbog postojanja mogućnosti ugrožavanja i povrede prava deteta, od nadležnog ministarstva i OŠ "Oslobodioci Beograda“ traži da mu u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju.

Takođe, Zaštitnik građana od resornog ministarstva i škole traži da ga obaveste i da li je Savet roditelja OŠ "Oslobodioci Beograda“ učestvovao u postupku izbora udžbenika shodno članu 120 stav 6, tačke 3 i 7 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i na koji način.

Ministarstvo i škola dalje treba da obaveste Zaštitnika građana na osnovu kojih kriterijuma je OŠ "Oslobodioci Beograda“ vršila izbor udžbenika i na koji način su vrednovani kriterijumi za izbor udžbenika.

Zaštitnik građana od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebno traži da ga obavesti o tome da li za sve osnovne škole postoji univerzalni i jedinstveni način vrednovanja kriterijuma prilikom izbora udžbenika.

U pritužbi roditelja OŠ „Oslobodioci Beograd“ podnetoj Zaštitniku građana se navodi da se veliki broj roditelja, zbog teške materijalne situacije izazvane epidemijom kovid-19, obratio direktorki škole molbom da se odobri mogućnost nabavke bar jednog broja besplatnih udžbenika koji su, prema rečima roditelja, odobreni od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali da su njihovi zahtevi odbijeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading