MENJA SE ZAKON O RADU OD KUĆE! Poslodavci se obogatili, a za radnike nema ni TOPLI OBROK

Autor: Republika

Vesti

20.06.2021

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Savezu samostalnih sindikata Srbije očekuju da će krajem godine prilikom razgovora o izmenama Zakona o radu biti rešen problem rada na daljinu, jer zaposleni koji rade onlajn sada nisu zaštićeni na odgovorajuć način, kaže sekretar Veća S S S S Zoran Mihajlović.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Rad od kuće je institut koji je u naše zakonodavstvo unet sa Zapada još 2014. godine, ali je tada zamišljen sasvim drugačije, kao mogućnost da mladi bračni parovi koji stvaraju porodicu budu više sa decom i da se tako utiče na natalitet. Međutim, pojavom pandemije to je dobilo sasvim drugi karakter - rekao je Mihajlović Tanjugu.

On je dodao kako su poslodavci rešavajući problem širenja virusa kovida 19, tako što su slali ljude da rade od kuće, ostvarili velike uštede.

- Mi imamo informacije da su pojedine firme napuštale zakupe u poslovniim centrima i prešli na rad na daljinu, čime su uštedeli veliki novac za zakup, kao i za energente, a ti troškovi su prešli na zaposlene koji rade od kuće - rekao je Mihajlović.

Napomenuo je da poslodavci svojim zaposlenima nisu kompenzovali te troškove, jer naše zakonodavstvo nije pratilo trendove u poslednjih godinu i po dana, pa ti radnici nisu ni na koji način zaštićeni.

- Oni su u početku smatrali da im je olakšan posao, ali sada ne dobijaju naknadu za prevoz i topli obrok, a pitanje je i na koji način poslodavac posmatra njihovo radno vreme i da li će ga uopšte imati, jer svakom poslodavcu može da se učini da nisu radili osam sati i da ih pozovu da nešto urade popodne i uveče kada treba da odmaraju -ocenio je sekretar Veća S S S S.

On je istakao da će, ukoliko u budućnosti radnici na daljinu ne budu zakonom zaštićeni, biti još više zloupotreba nego što ih sada ima.

- Kada radnici nisu dovoljno plaćeni, ni država neće imati koliko treba, jer neće biti uplaćeni odgovarajući porezi i doprinosi. Zato mislim da je krajnje vreme da država stavi takav rad u zakonske okvire kako poslodavci to ne bi zloupotrebljavali i kakao bi radnici bili zaštićen i da svi u tom lancu imaju neku korist-  rekao je Mihajlović.

Zaključio je da će S S S S tražiti da se to reguliše zakonom i dodao da će se o toj temi raspravljati krajem godine kada budu formirane radne grupe za izmenu Zakona o radu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading