Dajana Paunović: Zajedništvom ćemo promeniti mnoge stvari!

Autor: Republika.rs

Vesti

22.05.2021

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dajana Paunović, osnivač Fondacije za rodnu ravnopravnost "Dajana Paunović" gostovala je u Jutarnjem programu TV Most i govorila o ciljevima i zadacima fondacije, kao i o poseti Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: printscreen/instagram
Dajana Paunović

- Mnogo mi je drago da sam danas ovde sa vama, imamo razloga da razgovaramo o nekim lepim stvarima i nadam se jednoj lepoj, budućoj saradnji - rekla je Dajana Paunović.

Dajana je član Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda i osnivač je Fondacije za rodnu ravnopravnost. 

- Ideju za osnivanjem Fondacije sam dobila 2018. godine kada sam bila moderator međunarodne konferencije "Žene lideri i održivi razvoj". Tada sam shvatila da država ne može sama da rešava sve probleme, iako ima sluha, što je i pokazala mnogo puta, ali je na društvu da se transformiše, osvesti i zajedniči doprinese boljitku na terenu. Moramo da podržavamo jedni druge, da budemo solidarni i smatram da zajedništvom možemo da pobedimo svaki izazov. Ne smemo da dozvolimo da žene budu diskriminisane samo zbog rodnog predznaka - ističe Paunovićeva.

Ona naglašava da Fondacija ima jako lepe rezultate, iako kratko postoji. Fondacija podstiče proces ekonomskog osnaživanja ugroženih grupa žena.

- Mi se bavimo svakodnevnim radom na terenu, zato smo i danas na Kosovu i Metohiji, funkcionišemo u svim delovima Srbije i sarađujemo sa svim sličnim organizacijama, koje imaju za cilj da promovišu žensko liderstvo i rodnu ravnopravnost - navodi Dajana Paunović.

Država u poslednje vreme sve više podstiče uključivanje žena u politički život, gotovo pola ministara u novoj vladi su žene. U takvom okruženju radi i Savet za rodnu ravnopravnost grada Beograda, čiji je Dajana član.

- Žene su danas vidljivije i u privatnom i u političkom životu. Mi ženama pružamo psihološko socijalnu podršku, to je zadatak Saveta. Mi ih savetujemo, usmeravamo, osnažujemo njihov preduzetnički duh. Pomažemo ženama u pripremi biznis plana, pristupu startap kreditima. Naš imperativ su žene, majke i deca - kaže Paunovićeva za TV Most i dodaje da je jako važna saradnja između države i privatnog sektora.

- Promene se dešavaju. Posvećenim radom, detektovanjem problema na terenu, zbog čega smo mi kao Fondacija danas ovde, i konkretnim predlozima radimo na njihovom rešavanju. Gde postoji problem, postoji i rešenje. Svesni smo da Fondacija neće moći svakome da pomogne, ali uz pomoć državnih institucija, nas kao Fondacije, civilnog sektora i inostranih partnera, mislim da možemo da izmenimo mnogo stvari na terenu - naglašava ona.

Navodi da Fondacija ima podršku mladih ljudi, da sarađuju sa mnogim organizacijama studenata za koje misli da su važna karika u lancu.

Dajana Paunović kaže da je prvi put na Kosovu i Metohiji i da veruje da će u budućnosti često da dolazi. U planu Fondacije je da, pored Kosovske Mitrovice, posete Štrpce, manastir Gračanica, metohijsko selo Crkolez, tačnije porodicu Tijanić koja ima četvoro maloletne dece.

- Sigurna sam da ćemo zajedništvom promeniti mnoge stvari. Mi ćemo sa meštanima razgovarati o gorućim problemima i videti na koji način Fondacija može njima da pomogne. To je naš cilj i zato smo tu - zaključuje Paunovićeva, prenosi TV Most.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading