ZAŠTITNIK GRAĐANA: Srbija najbolje razume strahove i potrebe izbeglica!

Autor: Republika

Vesti

20.06.2021

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom obeležavanja 20. juna - Međunarodnog dana izbeglica, da Srbija najbolje razume strahove i potrebe izbeglica koje poslednjih godina u njoj pronalaze utočište imajući u vidu da je prethodnih decenija primila gotovo pola miliona sunarodnika ali i pripadnika drugih nacionalnosti koji su morali da napuste svoje domove.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Osim sporadičnih incidenata, sve izbeglice koje su sa istoka došle u Srbiju i koje u njoj trenutno borave su dobro primljene jer naši građani imaju iskustvo i razumevanje za sve muke koje proživljavaju ljudi koji su morali da ostave sve što imaju i krenu u nepoznato, naveo je Pašalić.

- Srbija je zemlja koja u regionu, u Evropi a i šire, ima najviše iskustva sa izbeglicama jer je u njoj u poslednjih 30 godina utočište našlo više od 500.000 Srba ali i pripadnika drugih nacionalnosti koji su morali da odu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije. To je uticalo na naš veoma solidaran odnos prema izbeglicama koje nam od 2015. godine dolaze iz severne Afrike i sa Bliskog istoka - rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naglasio da je položaj izbeglica sa istoka u Srbiji veoma kompleksan i težak jer nemaju lične isprave, nemaju novca, ne poznaju jezik ni propise i da su posebno u riziku žene i deca bez pratnje, ali i da su im u Republici Srbiji omogućeni svi neophodni uslovi za privremeni život uz puno poštovanje međunarodnih standarda i visok stepen razumevanja i  solidarnosti.

U Srbiji trenutno boravi više od 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim i centrima za azil i svima je obezbeđena zdravstvena zaštita, a za decu su pripremljeni posebni nastavni programi u školama, naglasio je Pašalić.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2000. godine Afrički dan izbeglica - 20. jun, proglasila za Međunarodni dan izbeglica, koji se obeležava u znak sećanja na one ljude koji su bili primorani da usled ratova, zbog straha od progona, nasilja ili konflikta napuste svoje domove, ali i kao podrška onima koji se i danas suočavaju sa sličnim problemima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading