Zaštitnik građana kontroliše MUP i ministarstvo za brigu o porodici i demografiji

Autor: Republika

Vesti

20.05.2021

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacija iz medija da je žena koja je ubijena u Valjevu više puta prijavljivala nasilje i proganjanje od bivšeg partnera, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana od MUP-a traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj i dokumentaciju o postupanju policije u ovom slučaju, a posebno da li je ubijena žena prijavljivala PU Valjevo nasilje od strane bivšeg partnera koji je, prema medijskim informacijama, i ranije prijavljivan za partnersko nasilje.

U izjašnjenju Zaštitniku građana, MUP treba da navede da li su policijski službenici o njenim prijavama obavestili nadležnog dežurnog tužioca, i ako jesu, kakva su uputstva i instrukcije dobili od tužilaštva.

MUP treba da se izjasni i da li je policija imala informacije o kretanju i životu počinioca zločina nakon izlaska iz zatvora, da li je ispitala sve rizike po mogućnost da ponovi partnersko nasilje i da li je postupala u skladu sa tim procenama. Takođe, MUP treba da se izjasni i da li je PU Valjevo imala saznanja da je bivši partner imao dozvolu za posedovanje i upotrebu vatrenog oružja, kao i da li su mu izrečene mere nadzora.

Zaštitnik građana od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Valjevu s obzirom da u medijima nema informacija da li je taj CSR imao saznanja kojim oblicima nasilja ubijena žena bila izložena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading