Ruski kosmonauti zatvorili izložbu "Srpska i ruska filatelija o kosmosu"

Autor: Republika

Vesti

25.06.2021

14:56

Ruski kosmonaut Sergej Kud-Sverčkov i njegova koleginica Anastasja Stepanova danas su u PTT muzeju zatvorili izložbu "Ruska i srpska filatelija o kosmosu" koja je otvorena 12. aprila, na dan kada je pre 60 godina, Jurij Gagarin kao prvi čovek u istoriji poleteo u kosmos.

Promo
Zoran Đorđević sa ruskim kosmonautima

JP „Pošta Srbije“ je izložbu organizovala uz podršku Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“, čiji je pripadnik i Sergej Kud-Sverčkov, i podršku udruženja za za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Ova, prva poseta aktivnog ruskog kosmonauta Srbiji posle 52 godine, realizovana je zahvaljujući saradnji v.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zorana Đorđevića sa direktorom „Roskosmosa“ Dimitrijem Rogozinom i predstavlja nastavak saradnje započete u aprilu, kada je Pošta Srbije izdala i prigodno filatelističko izdanje "60 godina prvog leta čoveka u kosmos".

- Posetu ruskih kosmonauta Pošta Srbije organizovala je kako bi ispunila želju deci oboleloj od raka, koja su učestvovala u međunarodnom projektu ruske humanitarne organizacije „Juniti“ i „Roskosmosa“, u okviru kog su mališani iz Srbije poslali 34 likovna rada prenesena na svemirsko odelo pod nazivom "Sanjar". Njihove snove pretočene u svemirsko odelo, ruski kosmonauti su odneli na Međunarodnu svemirsku stanicu, a mi smo ovim hrabrim mališanima s radošću ispunili želju da upoznaju svoje heroje - kosmonaute - izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije i dodao da su radovi naslikani na specijalnoj radionici koja je organizovana tom prilikom za našu decu u PTT muzeju - sledeći koji će odleteti u kosmos.

Promo

Sergej Kud-Sverčkov proveo je 185 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici sa koje se vratio 17. aprila, a Srbija je prva zemlja koju posećuje nakon boravka u svemiru. I on i njegova koleginica, Anastasija Stepanova, zahvalili su se Pošti Srbije na izuzetnom prijemu i prilici da se druže sa decom koja su učestvovala u ovom međunarodnom projektu i mogućnosti da mališanima donesu radost i nadu da se snovi mogu ostvariti.

Komentari (0)

Loading