Nakon optužbi o zlostavljanju u Petnici VALJEVSKO TUŽILAŠTVO POKRENULO POSTUPAK PROVERE!

Autor:

Vesti

24.06.2021

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Valjevsko tužilaštvo pokrenulo je postupak povodom optužbi pet devojaka da su zlostavljane u Petnici, saznaje Republika.

Foto: Promo foto

Pet devojaka, u ispovesti koje je objavio nedeljnik Vreme, rekle su da su od 2003. do 2014. doživele seksualno i fizičko nasilje u Istraživačkoj stanici "Petnica" kod Valjeva.

Sve kao zlostavljača imenuju istu osobu, a situacije koje opisuju idu od manipulacije, preko prisile do brutalnih opisa zlostavljanja.

Nikola Božić, direktor "Petnice" kaže da "u Istraživačkoj stanici Petnica žele da podrže svoje koleginice i sve žrtve nasilja da progovore, i misle da je trenutak da ih pažljivo slušaju".

Božić kaže da su danas istražni organi bili u "Petnici" i da je započet proces davanja izjava.

"Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti", poručio je Božić za rts.

Foto: Privatna arhiva
Nikola Božić

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.

Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.

"Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas", rekao je Božić.

Povodom slučaja u Petnici, oglasila se i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je tadašnja uprava Istraživačke stanice znala šta se dešava i ništa nije uradila, i umesto da rešava problem ona ga je zataškavala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading